Lentotestissä Wings Over Flanders Fields – kaksitasojen aikakausi (pelit)

OBD Softwaren Wings Over Flanders Fields -lentosimulaattori kuljettaa lentäjänsä kauas ajassa taaksepäin. Ensimmäisen maailmansodan ilmasotaa kuvaava simulaattori on jalostunut massiiviseksi ilmailukattaukseksi, jossa riittää lennettävää ja ihailtavaa.

Teksti ja kuvat: Jukka O. Kauppinen

 

Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 4/2018.

Tilaa toki lehti!

 

Pitkään kehitetyn simulaattorin Ultimate Edition -painos yhdistää kaikki aiemmin julkaistut sisällöt ja lentokoneet päivitettyyn simulaatiotekniikkaan, ja tekijät kehuvatkin luomustaan yhdeksi parhaista ensimmäisen maailmansodan aikaisista simulaattoreista. Mikä ei ole sinänsä edes vaikeaa, sillä genren tarjonta on jokseenkin niukka.

Flandersia on kehitetty pitkään, antaumuksellisen tekijätiimin toimesta. Tämä näkyy sekä hyvässä että huonossa. Hyvää on se, että lentomallit ovat ensiluokkaiset ja ilmasota toimivaa, jopa omintakeista. Samalla simulaattorin tekniikka on nykysilmin katsottuna vanhahtavaa, paikoin kömpelöä. Pelin säätäminen lentokuntoon vaatii aikaa ja vähän tuskanhikeäkin.

Flanderin taivailla lentää jopa kolmattasataa upeaa konetta yhtaikaa.

Toisaalta alkupunnerruksen jälkeen lennettäväähän riittää hurjasti. Ultimate-painoksesta löytyy yli 80 lentokonetta, pelkästään saksalaisiakin päälle 30. Kalusto ei rajoitu vain kaikkein tunnetuimpiin hävittäjiin, vaan tarjolla on myös harvinaisempia ja erikoisempia herkkuja, jopa pommikoneita.

Flandersin syvin juju on kuitenkin muualla kuin laajassa konevalikoimassa. Simulaattoriin on leivottu vuosien mittaan rutkasti historiaa ja jopa inhimillisyyttä. Laivueet siirtyvät kentältä toiselle sotatapahtumisen mukaan, lentäjät tulevat ja menevät, kuten historiallisestikin. Kalusto päivittyy ja muuttuu, ilmatilanteet vaihtelevat. Koneet kohtaavat taivaalla, tullen ja mennen omien tehtäviensä mukaan.

Sen lisäksi että tekoälylentäjät osaavat veivata koneitaan taivaalla, ne myös harkitsevat tilannettaan. Ovatko ne vastustajiaan korkeammalla vai matalammalla, paljonko on bensaa ja pateja, voiko tilanteesta päästä pakoon, onko kone vaurioitunut, lentääkö naapuri paremmalla koneella ja niin edelleen.

Tekoäly ei käy hyökkäykseen automaattisesti, vaan tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan. Vastustajat saattavat lentää toistensa ohitse tulta avaamatta, jos tehtävä sitä vaatii tai ei vain huvita. Kun kerran on käsketty suojaamaan omaa tiedustelukonetta, niin sitten suojataan.

Tämä inhimillisyys ja pitkien kampanjoiden historiallinen syvyys luo Flandersille omaa, vahvaa identiteettiään lentosimulaattorien suuressa perheessä. Esimerkiksi pitkällä partiolennolla suuremman taistelun taivaalla vastaan voi tulla montakin omaa ja vihollisen partiota, jotka täytyy tunnistaa omilla silmillään, jotta keitä siellä nyt meneekään. Pienet pisteet kasvavat lähestyessään suuremmiksi, koneiden muodot erottuvat ja kohta tiirataan siivistä erottuvia tunnuksia, ettei vain vahingossa ammu toveria. Elävyyttä ja haastetta siis piisaa.

Paikoittaisesta teknisestä kömpelyydestään huolimatta hieno ja erittäin monipuolinen lentosimulaattori, joka ei häviä sisällössä kellekään.

 

Wings Over Flanders Fields

Tekijä: OBD Software

Saatavilla: PC

Muuta: Ladattava peli, hinta noin 30 euroa

Lisätietoja: http://www.overflandersfields.com

 

Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 4/2018.

Siivet-lehden ilmestyminen on täysin riippuvainen yhdestä ainoasta asiasta: tilaajista. Sinusta, teistä. Lehteä ei ilmestyisi eikä tätäkään juttua luettaisi verkossa, ellei lehdellä olisi meille niin tärkeitä lukijoita – tilaajia ja irtonumeroiden ostajia. 
Jos et ole jo tilaaja, niin ole hyvä ja harkitse asiaa. Lehden tilaaminen onnistuu täältä: https://siivet.fi/tilaa/