Malmin lentoasema on Suomen suosituin kuntalaisaloite – allekirjoita sinäkin, helsinkiläinen

Kuva: Mikko Maliniemi

Helsinki-Malmin lentoaseman ilmailukäyttöä koskevaa kansanäänestystä ehdottava kuntalaisaloite on noussut Suomen toiseksi eniten kannatusta keränneeksi kuntalaisaloitteeksi.  Lentoasema-aloite ohitti  Hämeentien pyöräkaistaa vaativan aloitteen äänimäärän keskiviikkona 3.7.2019. Nyt kannatuksia on jo yli 12 300.

Valtakunnallisella tasolla kuntalaisaloitteiden ykkösenä on vuonna 2014 järjestetty kuntalaisaloite, jossa  vaadittiin Malmin lentoaseman säilyttämistä ilmailukäytössä. Kuntalaisaloite on paikallisella tasolla tapahtuva aloite, toisin kuin valtakunnallinen kansalaisaloite.

Kuntalaisaloite ei itsessään ota kantaa siihen, pitäisikö ilmailukäyttöä jatkaa, vaan siihen, että kansalaisilta kysyttäisiin asiasta. Siksi kannatusta on kertynytkin sekä Malmin ilmailukäyttöä että asuntorakentamista kannattavilta kansalaisilta.

Kuntalaisaloitteen vireillepanijoita ovat ylipormestari Raimo Ilaskivi, Lex Malmin aloitteentekijä Kim Korkkula ja Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Hyvönen perustelee hanketta kansanvallan toteutumisella.

”Mielipidemittausten mukaan määräenemmistö eli yli 2/3 helsinkiläisistä haluaa säilyttää Malmin ilmailukäytössä. Valtuustoehdotukset mielipidemittauksista ja kansanäänestyksistä on tyrmätty ajattelemattomasti. Kansanäänestyksellä saadaan selville kaupunkilaisten kanta asiaan. Valtuustohan tekee päätöksensä kansalaisten kannan mukaisesti, joten asian ei pitäisi huolettaa”

Mielipidemittauksissa kaupunkilaisten tahto säilyttää lentoasema ilmailukäytössä on vuosikymmenestä toiseen vahva. Demokraattisesti valittu valtuusto ei ole huomioinut näitä mielipiteitä, vaan ajaa kenttäalueen asuntorakentamista vastoin kansalaisten tahtoa.

”Voi olla, ettemme tuo tätä aloitetta nykyisen valtuuston päätettäväksi. Kuntavaaleihin on aikaa enää alle kaksi vuotta.” toteaa Hyvönen.

Suomen suurin tähän mennessä esitetty kuntalaisaloite on ollut Malmin lentoaseman ilmailukäyttöä vaativa kuntalaisaloite 13 197 kannatuksellaan. Sen Helsingin kaupunginvaltuusto tyrmäsi istunnossaan maaliskuussa 2016 äänin 55-29, kuten suurimman osan muistakin Malmin lentoasemaa koskevista aloitteista.

Jos neuvoa-antavan kansanäänestysaloitteen allekirjoittaa neljä prosenttia kunnan 15 vuotta täyttäneistä jäsenistä, on valtuuston viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys. Helsingissä tämä tarkoittaa noin 22 000 kansalaista.

Jokainen 15 vuotta täyttänyt helsinkiläinen voi allekirjoittaa kuntalaisaloitteen mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla osoitteessa https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/6466 .

Mielipidemittausten tuloksia: http://www.malmiairport.fi/kansalaismielipide/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *