Suomi on yksi Naton tärkeimmistä kumppaneista – Naton Euroopan komentaja

Naton Euroopan-joukkojen komentaja (SACEUR), kenraali Christopher Cavoli, vieraili taannoin ensimmäisellä virallisella vierailullaan Suomessa. Matkan y hteydessä Cavoli tapasi Puolustusvoimien johtoa. Keskustelussa oli monenlaisia aiheita euroatlanttisen toiminta-alueen rauhaan ja turvallisuuteen liittyen.

Kenraali Cavolin vierailua Suomessa isännöi Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

– Suomi on ollut Naton tärkeä kumppani jo usean vuoden ajan. Nyt kun Nato-jäsenyys on hyvin todellinen mahdollisuus, Suomi Naton jäsenmaana varmasti parantaisi Itämeren alueen strategista tilannetta ja tekisi alueen puolustuksesta yhä vahvemman, joustavamman ja varmasti yhtenäisemmän maailman kehittyessä ja turvallisuushaasteiden muuttuessa monimutkaisemmiksi, kenraali Cavoli sanoo.

Vierailun aikana kenraali Cavoli tapasi Suomen puolustusministerin Antti Kaikkosen sekä ulkoministeri Pekka Haaviston. Kenraali Cavoli kuuli lisäksi useita ylemmän sotilasjohdon edustajien katsauksia Suomen puolustusvoimien historiasta, rakenteesta ja suorituskyvyistä.

– Suomi on yksi Naton läheisimmistä kumppaneista. Olemme työskennelleet yhdessä jo jonkin aikaa vahvistaaksemme yhteistä turvallisuuttamme. Meillä on monia yhteisiä arvoja ja teemme hyvää yhteistyötä – johdonmukaisesti ja uskollisesti. Kun poliittinen keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä jatkuu liittokunnan sisällä, on hyvä tiedostaa, että valmistelut yhteiselle Suomen ja Naton sotilaalliselle yhdentymiselle ovat jo alkaneet. Olemme hyvässä vauhdissa kohti täydellistä menestystä, kenraali Cavoli kertoo.

– Suomi on ollut Naton kumppani vuodesta 1994 lähtien. Vuosien aikana kumppanuus on kehittynyt, ja Suomen puolustusvoimien yhteensopivuus on testattu menestyksekkäästi yhteisissä harjoituksissa ja operaatioissa. Poliittinen keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä jatkaa omaa prosessiaan. Samaan aikaan sotilaallinen integraatio edistyy. Osana tätä integraatioprosessia Naton Euroopan-joukkojen komentajan vierailu on merkittävä virstanpylväs. Minulle on ollut kunnia isännöidä kenraali Cavolia täällä Suomessa, Kivinen kuvailee.