Super Hornetien hinta saattaa nousta

Kuva: US Navy

Kuva: US Navy

Yhdysvaltojen laivastoministeri Ray Mabus varoittaa uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa, että Boeingin uusien F/A-18E/F Super Hornetien hinta voi nousta, jos Yhdysvaltain hallitus ei pian salli koneiden myyntiä ulkomaille. Hän viittaa Kuwaitin tilaamaan 28 Super Hornetiin, joiden kauppa on odottanut Valkoisen talon hyväksyntää jo melkein vuoden. Kaupan arvo on arviolta kolme miljardia dollaria.

Viivästyksillä voi olla vaikutuksia Yhdysvaltain merivoimien omien Super Hornet -tilausten hintaan, koska Kuwaitin tilausta tarvittiin pitämään Boeingin tuotantolinja tehokkaassa käynnissä. Yhdysvaltain kongressi on rahoittamassa 16 Super Hornetin hankinnan merivoimille ensi lokakuusta lähtien vuoden 2017 loppuun, mutta se merkitsee alle kahta konetta kuukaudessa. Boeingille taloudellisesti kannattavan tuotannon raja on kaksi konetta kuukaudessa. Merivoimien odotetaan tilaavan vielä enemmän koneita vuonna 2018 pitääkseen konemäärän riittävän suurena, kunnes uudenaikaisemmat Lockheed-Martin F-35C Lightning II -koneet tulevat operatiiviseen käyttöön.

Boeingille on tärkeää pitää Super Hornetien tuotantokustannukset taloudellisesti järkevinä voidakseen tehdä kilpailukykyisiä tarjouksia ulkomaille. Konetyyppi on yksi ehdokas Suomen F/A-18C/D Hornetien korvaajaksi. (Pentti Perttula)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *