Royal Air Forcen ylilento kuningatar Elisabet II:n 90-vuotispäivänä

Kuva: Crown copyright 2016

Kuva: Crown copyright 2016

Huomenna lauantaina, 11. kesäkuuta, Royal Air Force juhlistaa kuningatar Elisabet II:n suurta merkkipäivää 29 ilma-aluksen Buckinghamin palatsin ylilennolla. Koko ylilentoon osallistuu 15 erityyppistä ilma-alusta.

Ylilento alkaa kello 13 paikallista aikaa ja koostuu kahdeksasta osastosta, joissa on kahdesta yhdeksään konetta. Osastojen väli on yli 30 sekuntia.

Ylilentoa johtaa neljästä laivueesta koottu neljän helikopterin osasto, jossa on CH-47 Chinook, Bell 412 Griffin, AW109SP ja SA330 Puma HC2. Niiden perässä, lentokoneiden kärjessä, tulevat Battle of Britain Memorial Flightin Spitfire ja Hurricane.

Seuraavat kolme osastoa koostuvat kuljetus- ja koulutuskoneista: C-130J Hercules -kuljetuskonetta saattaa kaksi monimoottorikoulutuksessa käytössä olevaa Beechcraft King Airia, niitä seuraa Airbus A400M Atlas perässään toinen Hercules ja viidentenä osastona C-17 Globemaster saattajanaan BAe 146.

Kuudes osasto edustaa RAF:n näköä ja kuuloa: Raytheon Sentinel R1 lentävä taistelukentän ja yleensäkin maa-alueiden valvontakone, ja RC-135W Rivet Joint elektronisen tiedustelun (ELINT) kone. Näillä on saattokoneina kaksi Tornado GR4:ää.

Seitsemännen osastossa lentää Airbus A330 MRTT Voyager -ilmatankkauskone saattohävittäjinään kaksi Eurofighter Typhoonia ja niiden perässä, koko ylilennon päättävänä osastona Red Arrows -näytöslentoryhmän yhdeksän Hawk -suihkuharjoituskonetta.

Koneita on ylilennossa tänä vuonna pari vähemmän kuin viime vuonna, mikä johtuu pienemmästä toisen maailmansodan koneiden osastosta. (Pentti Perttula)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *