Sveitsiläinen Patrouille Suisse tuo F-5 Tiger II -hävittäjänsä Porin päälentonäytökseen

Patrouille Suissen Northrop F-5E Tiger II -hävittäjät Kauhavalla vuonna 2012. Kuva: Perttu Karivalo
Patrouille Suissen Northrop F-5E Tiger II -hävittäjät Kauhavalla vuonna 2012. Kuva: Perttu Karivalo

Sveitsin puolustusvoimien Patrouille Suisse sotilastaitolento-osasto saapuu Poriin Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen tähdeksi 18.-19.6.2022. Patrouille Suissen upeat punavalkoiset F-5E hävittäjät ovat haluttu näky Euroopan lentonäytöksissä. Osastoa arvostetaan sveitsiläisen tarkasta osastolentämisestä, sekä näyttävästä ohjelmasta. Suomessa Patrouille Suisse on vieraillut vain harvoin. Edelliset vierailut olivat 2012 ja 1996.

Kuudella Northrop F-5E Tiger II taistelukoneella lentävällä Patrouille Suissella on pitkä historia. Ennen F-5E koneita osasto lensi legendaarisella Hawker Hunter hävittäjällä ollen konetyypin viimeisiä käyttäjiä Euroopassa. Sveitsi käyttää F-5E Tiger II koneita rinnan Boeing F/A-18C Hornet kaluston kanssa. Hornet on Sveitsissä, kuten Suomessakin, päähävittäjätyyppi. Sekä Sveitsi että Suomi korvaavat Hornet kaluston F-35A koneilla.

Päälentonäytös 2022

Pori Airshow on Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös 2022. Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös järjestettiin Porissa 1979.

Porin historiallinen lentokenttä täytti hiljattain 80 – vuotta, ja päälentonäytös juhlistaa kentän hienoa historiaa. Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, De Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Britanniasta Poriin 1980.

Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa 1961, joten tapahtumassa juhlistetaan myös helikopterilentämise 60-vuotista historiaa. Näytökseen on kutsuttu ulkomailta kalustoa, jollaista ei ole aikaisemmin nähty Suomessa.

Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin. Lockheed Martin esittelee Suomelle valittua F-35A Lightning II monitoimihävittäjää osastollaan.