Toinen Gripen E nousi siivilleen ja aloittaa koelennot

Saab JAS 39 Gripen E "39-9"
Saab JAS 39 Gripen E "39-9"

Saab suoritti onnistuneesti toisen Gripen E -koelentokoneen ensilennon 26.11.2018. Gripen E “39-9” nousi ensilennolleen 26. marraskuuta kello 09.50. Koelento tehtiin Ruotsin Linköpingissä sijaitsevalta Saabin lentokentältä, ja lentäjänä toimi Saabin koelentäjä Robin Nordlander.

”Joidenkin mielestä koelentäjän työ on maailman jännittävin työ, ja niin sen pitäisikin olla. Gripen E:n lentäminen ei kuitenkaan ole erityisen vaativaa edes tällaisella ensilennolla. Lento sujui loistavasti ja 39-9 oli miellyttävä lennettävä. Odotan innolla, että pääsen sen kanssa uudelleen ilmaan ja kokeilemaan uusia järjestelmiä”, kertoo Saabin koelentäjä Robin Nordlander.

33 minuuttia kestäneen lennon aikana lentäjä suoritti erilaisia liikkeitä, joilla varmistettiin lento-ominaisuudet ja erilaisten esimerkiksi ohjelmistoihin, elossapitojärjestelmään ja radiojärjestelmään liittyvien testikriteerien täyttyminen.

”Uuden koneen ansiosta voimme laajentaa koelentotoimintaa testatessamme entistä enemmän koneen järjestelmien toimintaa. Toisen koneen mukaantulo myös nopeuttaa koelento-ohjelmaa. Ohjelma tuottaa edelleen erinomaisia tuloksia ja luo kiinnostusta, sillä niin asiakkaamme kuin muutkin ovat kiinnostuneita näkemään ja kuulemaan lisää Gripen E:n lentäjille tarjoamista mahdollisuuksista ja suorituskyvyistä”, sanoo Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

Gripen 39-9:n koelento-ohjelman seuraava vaihe on taktisten järjestelmien ja sensoreiden testaus.

Kuva, video: Saab

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *