Valko-Venäjä korvaa MiGit Suhoilla

Su-30SM. Kuva: Irkut-yhtiö

Su-30SM. Kuva: Irkut-yhtiö

Valko-Venäjä on tehnyt viime viikolla esisopimuksen venäläisen Irkut-yhtiön kanssa kaksipaikkaisten Suhoi Su-30 -hävittäjien hankkimiseksi ilmoitti valkovenäläinen SB − Belarus Segodnja -sanomalehti. Koneilla korvataan maan ilmavoimien ikääntyneet 37 MiG-29-hävittäjää. Alustavien tietojen mukaan koneita aletaan kuitenkin toimittaa vasta ensi vuosikymmenellä.

Jää vielä nähtäväksi, mitä mallia Valko-Venäjälle myydään: Su-39MK:ta, jota on myyty Intialle, Malesialle ja Algerialle, vai Su-30SM:ä, jota valmistetaan Venäjän ilmavoimille. Nyt Irkutin valmistamaa konetyyppiä on ensimmäistä kertaa ostamassa maa, joka on valtioliitossa Venäjän kanssa.

MK-version avioniikassa on ukrainalaisia, ranskalaisia, israelilaisia ja intialaisia komponentteja. Venäläistetyssä SM-versiossa israelilaiset ja intialaiset komponentit on korvattu venäläisillä, mutta ranskalaiset HUD ja navigointijärjestelmä on säilytetty. Siinä on myös voimakkaampi heittoistuin. Venäjällä on SM-versioita käytössä parhaillaan Syyriassa.

Su-30:tä valmistaa Venäjällä myös KnAAPO, jonka versioista Su-30M2 ja Su-30SM3 menevät kotimaahan ja Su-30MK2 vientiin. Koneita on myyty Kiinalle, Vietnamille, Indonesialle, Ugandalle ja Venezuelalle. (PP)

Konetyyppi-informaatio teoksesta: Pentti Perttula: Nykyaikainen ilmasodankäynti. 2015. Minerva. 267 sivua.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *