F-35-koelentäjä Billie Flynn: ”F-35 on helpompi kuin Hornet tai F-16” [haastattelu]

Lockheed Martinin koelentäjä Billie Flynnillä on melko kova ilmailutausta. Hän palveli Kanadan ilmavoimissa lentäjänä 23 vuotta huristellen muun maussa F-18 Hornetilla. Hän palveli myös Saksassa Eurofighter Typhoon -lentäjänä . 15 vuotta sitten hän siirtyi Lockheed Martinille ja on nykyään F-35-koelentäjä. Yhteensä hänellä on yli 5000 lentotuntia ja 80+ konetyyppiä. Haastattelimme raskaamman sarjan lentäjäammattilaista ja kysyimme muutaman kysymyksen HX-ehdokas F-35:stä.

 

Hornetista F-35:een

Flynn kertoo lentäjäurastaan ja vastaa sitten kovaan kysymykseen: mikä on ollut sinulle hauskin lennettävä kone?

 

Tony Starkin ihmekypärä

Millainen F-35:n kohuttu ja kehuttu kypärä oikein on? Miten se toimii? Entä mitä toimintaa lentämääsi koelento-ohjelmaan kuulunut?

”En ikinä voinut kuvitellakaan, että tekniikka voisi olla näin siistiä”, Flynn kertoo.

 

Teknologian harppaus Hornetista F-35:een

Billie Flynn oli aikoinaan yksi ensimmäisistä kanadalaisista F-18 Hornet -lentäjistä. Ja siitä onkin kulunut haastatteluhetkellä jo 34 vuotta. Hän on sittemmin lentänyt Hornetilla myös sotatoimissa mutta tunnustaa, että onhan siitä aikaa – ja teknologia on sittemmin kehittynyt valtavilla harppauksilla.

”Eihän minulla ole kotonakaan mitään niin vanhaa kuin F-18 tänään. F-35 loikkaa teknologiassa niin paljon eteenpäin. Meillä on nyt kosketusnäytöt, Tony Stark -kypärä, sensorit näkevät kaikkialle ympärillemme eikä kukaan ne konettani. Se on niin dramaattisen erilaista tänään.”

”F-18, F-16 ja Eurofighter olivat upeita koneita lentää, mutta F-35 on helpoin ja yksinkertaisin lentokone, jolla olen ikinä lentänyt. Meidän tehtävämme ei ole enää lentää konetta vaan hallita ja käsitellä informaatiota, tehdä päätöksiä.”

 

Mutta onko F-35:ttä kiva lentää?

 

 

Milloin F-35 lentää Suomessa?

 

Lisätietoja: https://www.youtube.com/user/Siivet1986/

Tilaa kanava: https://www.youtube.com/user/Siivet1986?sub_confirmation=1

Lisää F-35- videoita: https://www.youtube.com/playlist?list=PLO3-t4nT9qWfEMqNk54r53JCv6hTBPUYO

Lisää HX-hankkeen videoita: https://www.youtube.com/playlist?list=PLO3-t4nT9qWelIUUMYn2xwhjoPfu-WDad

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *