Suomen puolustus on uskottava – kolumni

F/A-18C Hornet. Kuva: Ilmavoimat.
F/A-18C Hornet. Kuva: Ilmavoimat.
[Kolumni] Suomen sotilaallinen puolustus on voimavaroillamme pidetty esimerkillisessä kunnossa ja valmiudessa verrattaessa Euroopan maihin – etenkin Ruotsiin ja Saksaan.

Suomen Ilmavoimat ovat viimeisen päälle viritetyillä Horneteilla ja huippukoulutetuilla ohjaajillaan, kuten toiminnan takaavalla tekniikallaan, aivan Euroopan kolmen kärjessä – valmiudessa. Kenraali evp Matti Aholan uskottava lausunto Aamulehdessä. Ilmavoimammekin sen kokemuksestaan tietävät, vaikka eivät rehvastele julkisuudessa (yhteiset harjoitukset Euroopassa ja USA:ssa – Red Flag).

F-35 ”Pantherit” eivät saavu Suomeen LM:n tehtaalta kuin sovitussa aikataulussa, jonka Pentagon sovittaa FMS-kauppaan tilauksemme mukaisesti. Jos haluamme vahvistaa puolustustamme, on liittyminen Natoon nopein tie.

Uskoisin, että Horneteihimme on mahdollista ostaa Yhdysvalloista lisää aseita reserviin, jos valtiovaltamme niin päättää. Aholahan mainitsi Hornetien vähäisen ohjusten määrän olevan mahdollinen heikkoutumme, ja niiden saatavuus puhjenneen kriisin aikana. Eli, ensihätään pitää hankkia lisää puikkoja USA:sta varmuusvarastoon. Se on lopulta halpa ostos, ja nostaa samalla julkisena hankintana myös kynnysvaikutusta Venäjän ja sen asevoimien suuntaan!

Rajan takana tiedetään Suomen Ilmavoimien osaaminen ja kyky – Hornetien monipuolinen kyky, ja meidän solmittu sekä kehittyvä avaruuspuolustusyhteistyö Yhdysvaltain kanssa, millä on suuri merkitys asevoimiemme viholliskohteiden maalituksessa!

Suomi ei ole nukkunut Ruususen unta, kuten useimmat Euroopan maat. Luottakaamme puolustukseemme ja Ilmavoimiimme. Ehkä maamme poliittinen johtokin alkaa nyt herätä ja näkee ne ilmavoimiemme varautumisen puutteet, joihin on saatava korjausta ja täydennystä Yhdysvalloista. Pentagon varmasti sellaisen kaupan hyväksyy.

Samaan aikaan on kaikessa pragmaattisuudessa saatava myös Nato-hakemus liikkeelle. Jos se ei Ruotsia kiinnosta, onhan meillä naapurina Norjakin Nato-maana. Koko Pohjola on todellisessa kriisissä sotatoimialuetta meidän puolueettomuustoiveistamme huolimatta.

Hasse Vallas

Siivet on itsenäinen, suomalaisvoimin ja -omistuksella tehty ilmailulehti. Auta meitä tekemään ilmailujournalismia jatkossakin: tilaa Siivet-lehti.