Ilmatorjuntamuseo – Museon historia, synty, kehitys ja Tuusulahalli

Ilmatorjuntamuseo - Tuusula-halli ja P-39 Airacobra

Ilmatorjuntamuseo on yksi sotahistorian ja –teknologian ystävien ehdottomista vierailukohteista Suomessa. Siivet vieraili museossa tutustumassa sen antimiin. Ensimmäisellä videolla perehdymme museon syntyyn ja kehitykseen ylipäätään, sekä Tuusulahalli-päänäyttelyn antimiin oppaanamme museon johtaja Esa Kelloniemi.

Tuusulahallissa on esillä Suomen ilmatorjunnan rauhanvuosien kalustoa, aina aselajin alkuvaiheista 1920-luvulla lähtien. Näytillä on myös Suomen ensimmäinen virallinen ilmatorjunnan koulutusase: kärrynpyörälle nostettu Maxim-konekivääri, samoin kuin ensimmäinen oikea ilmatorjuntatykkimme ja ohjusilmatorjuntaa. Onpa esillä myös maalilennokkeja sekä oikeakin maali: Bell P-39  Airacobra eli neuvostoliittolainen hävittäjä sotavuosien ajalta.

Video , teksti, kuvat: (C) Jukka O. Kauppinen 2021-22

 

Olkaa hyvä, nauttikaa museovierailusta mutta muistakaa – tämäkin museo on parhaimmillaan itse koettuna:

 

Tilaamalla Siivet-lehden Youtube-kanavan autat meitä tekemään ilmailuvideoita jatkossakin. Tilaa se kätevästi tästä:

https://www.youtube.com/user/Siivet1986?sub_confirmation=1

 

Ilmatorjuntamuseo – Tuusula-halli

 

Katso myös muut Ilmatorjuntamuseo-videot:

Ilmatorjuntamuseo – Kuulosuunnin ja ilmavalvonnan haasteet sodassa [2/4]

 

Ilmatorjuntamuseo – Torjuntataso ja Helsingin suurpommitukset [3/4]

Ilmatorjuntamuseo – BUK M-1, pahamaineisen tehokas ilmatorjuntaohjusjärjestelmä [4/4]

Ilmatorjuntamuseo

Tuusulan Hyrylässä sijaitseva Ilmatorjuntamuseo on Suomen toiseksi vanhin aselajimuseo. Museon kokoelmat muodostuvat sekä Puolustusvoimien esineistä että museon omista lahjoituskokoelmista. Näyttelyissä on ilmatorjunta-aseita 1900-luvun alkupuolen yhteen liitetyistä ilmatorjuntakonekivääreistä edelliseen ilmatorjuntaohjusjärjestelmään. Museossa on myös maailman ensimmäinen ilmatorjuntapanssarivaunu.

Museo on perustettu vuonna 1961, ja se avattiin yleisölle vuonna 1969. Sen on arveltu olevan koko maailman monipuolisin ilmatorjuntamuseo, ennen kaikkea siksi, että talvisodan aikana Suomen armeijassa käytettiin kaikenlaista kalustoa mistä sitä vain saatiin.

Noin kolmen hehtaarin suuruisella ulkoalueella on esillä ilmatorjunnan eri aikoina käyttämää kalustoa kuten ajoneuvoja, tutkia, ammusaseita ja ohjusjärjestelmiä, kuten 96 BUK M-1 ja Ilmatorjuntaohjus 79  / S-125M1 Neva ( SAM-3).

Sisätiloissa näytillä on niin historiallista, sotien aikaista kuin uudempaa ilmatorjuntakalustoa ja niihin liittyvää esineistöä tietoineen.

Vieraile museossa:

Ilmatorjuntamuseo, Klaavolantie 2, 04300 TUUSULA.

Tarkista aukioloajat osoitteesta https://ilmatorjuntamuseo.fi/

 

Lisää videoita Siivet-videokanavalta: https://www.youtube.com/user/Siivet1986/