Ilmatorjuntamuseo – Torjuntataso ja Helsingin suurpommitukset [3/4]

Ilmatorjuntamuseo - Torjuntataso ja Helsingin suurpommitukset

Vuosi 1944 oli täynnä dramatiikkaa. Suomi taisteli jälleen kerran olemassaolostaan, maassa ja ilmassa. Helmikuussa 1944 taivailla käytiin historiaan jäänyt suurtaistelu, kun Neuvostoliiton ilmavoimat pyrki lannistamaan Suomen massiivisilla terroripommituksilla. Niiden torjunta oli Helsingin ilmatorjunnan vastuulla, jonka toimintaa koordinoitiin koodinimellä Torni tunnetussa torjuntakeskuksessa. Torjunnan sydän oli johtotaso, jolla seurattiin viholliskoneiden virtoja ja ohjattiin torjuntatulta.

Siivet vieraili Tuusulassa Ilmatorjuntamuseossa, jonka johtaja Esa Kelloniemi esittelee Helsinki-hallin kenties arvokkainta historiallista tilaa: autenttista torjuntakeskusta ja sen johtotasoa. Tällaisessa tilassa, tämän työkalun avulla estettiin Helsingin muuttuminen soraläjäksi vuoden 1944 suurpommituksissa.

Helsinki-hallissa voi tutustua myös esimerkiksi Landsverk Anti II –ilmatorjuntapanssarivaunuun, MiG-hävittäjän jäänteisiin, 88 ItK 37 RMB –ilmatorjuntatykkiin (eli legendaariseen kasikasiin), ilmatorjunnan keskuslaskimiin, tutkajäjrestelmiin, lentopommeihin ja muuhun sodassa käytettiin kalustoon.

Video , teksti, kuvat: (C) Jukka O. Kauppinen 2021-22

 

Olkaa hyvä, nauttikaa museovierailusta mutta muistakaa – tämäkin museo on parhaimmillaan itse koettuna:

 

Tilaamalla Siivet-lehden Youtube-kanavan autat meitä tekemään ilmailuvideoita jatkossakin. Tilaa se kätevästi tästä:

https://www.youtube.com/user/Siivet1986?sub_confirmation=1

Ilmatorjuntamuseo – Torjuntataso ja Helsingin suurpommitukset

Ilmatorjuntamuseo – Torjuntataso ja Helsingin suurpommitukset

 

Katso myös muut Ilmatorjuntamuseo-videot:

1/4

Ilmatorjuntamuseo – Museon historia, synty, kehitys ja Tuusulahalli

Ilmatorjuntamuseo – Kuulosuunnin ja ilmavalvonnan haasteet sodassa [2/4]

Ilmatorjuntamuseo – BUK M-1, pahamaineisen tehokas ilmatorjuntaohjusjärjestelmä [4/4]

Ilmatorjuntamuseo

Tuusulan Hyrylässä sijaitseva Ilmatorjuntamuseo on Suomen toiseksi vanhin aselajimuseo. Museon kokoelmat muodostuvat sekä Puolustusvoimien esineistä että museon omista lahjoituskokoelmista. Näyttelyissä on ilmatorjunta-aseita 1900-luvun alkupuolen yhteen liitetyistä ilmatorjuntakonekivääreistä edelliseen ilmatorjuntaohjusjärjestelmään. Museossa on myös maailman ensimmäinen ilmatorjuntapanssarivaunu.

Museo on perustettu vuonna 1961, ja se avattiin yleisölle vuonna 1969. Sen on arveltu olevan koko maailman monipuolisin ilmatorjuntamuseo, ennen kaikkea siksi, että talvisodan aikana Suomen armeijassa käytettiin kaikenlaista kalustoa mistä sitä vain saatiin.

Noin kolmen hehtaarin suuruisella ulkoalueella on esillä ilmatorjunnan eri aikoina käyttämää kalustoa kuten ajoneuvoja, tutkia, ammusaseita ja ohjusjärjestelmiä, kuten 96 BUK M-1 ja Ilmatorjuntaohjus 79  / S-125M1 Neva ( SAM-3).

Sisätiloissa näytillä on niin historiallista, sotien aikaista kuin uudempaa ilmatorjuntakalustoa ja niihin liittyvää esineistöä tietoineen.

Vieraile museossa:

Ilmatorjuntamuseo, Klaavolantie 2, 04300 TUUSULA.

Tarkista aukioloajat osoitteesta https://ilmatorjuntamuseo.fi/

 

Lisää videoita Siivet-videokanavalta: https://www.youtube.com/user/Siivet1986/