Ilmatorjuntamuseo – Kuulosuunnin ja ilmavalvonnan haasteet sodassa [2/4]

Ilmatorjuntamuseo - kuulosuunnin

Ilmatorjunnan suurin haaste ei ole viholliskoneen torjunta – vaan sen havaitseminen. Ilmatorjuntamuseossa Tuusulassa on esillä myös tutkan keksimistä edeltävän ajan valvontalaitteita ja –järjestelmiä, joilla lentokoneet yritettiin havaita silmänkantaman ulkopuolelta. Siivet vieraili museolla, jossa museojohtaja Esa Kelloniemi esittelee meille muun muassa venäläistä kuulosuunninta mallia 1942 sekä kertoo ilmavalvonnan haasteista historiallisina aikoina.

Ilmatorjuntamuseossa on esillä muutakin valvontalaitteistoa, kuten M/39 Goerz –kuulosuunnin ja kotimainen Strömbergin valmistama kuulosuunnin. Kuulosuuntimet olivat Suomessa käytössä tai ainakin kalustoluettelossa aina 1950-luvun alkuun, eli vaikka esimerkiksi vuonna 1944 Helsingin ilmapuolustuksen torjuntavoitto nojasi vahvasti tutkaohjattuun sulkutuleen, niin käytössä oli silti yhä 18 kuulosuunninta.

Video , teksti, kuvat: (C) Jukka O. Kauppinen 2021-22

 

Olkaa hyvä, nauttikaa museovierailusta mutta muistakaa – tämäkin museo on parhaimmillaan itse koettuna:

 

Tilaamalla Siivet-lehden Youtube-kanavan autat meitä tekemään ilmailuvideoita jatkossakin. Tilaa se kätevästi tästä:

https://www.youtube.com/user/Siivet1986?sub_confirmation=1

 

 

Katso myös muut Ilmatorjuntamuseo-videot:

Ilmatorjuntamuseo – Museon historia, synty, kehitys ja Tuusulahalli

Ilmatorjuntamuseo – Torjuntataso ja Helsingin suurpommitukset [3/4]

Ilmatorjuntamuseo – BUK M-1, pahamaineisen tehokas ilmatorjuntaohjusjärjestelmä [4/4]

Ilmatorjuntamuseo

Tuusulan Hyrylässä sijaitseva Ilmatorjuntamuseo on Suomen toiseksi vanhin aselajimuseo. Museon kokoelmat muodostuvat sekä Puolustusvoimien esineistä että museon omista lahjoituskokoelmista. Näyttelyissä on ilmatorjunta-aseita 1900-luvun alkupuolen yhteen liitetyistä ilmatorjuntakonekivääreistä edelliseen ilmatorjuntaohjusjärjestelmään. Museossa on myös maailman ensimmäinen ilmatorjuntapanssarivaunu.

Museo on perustettu vuonna 1961, ja se avattiin yleisölle vuonna 1969. Sen on arveltu olevan koko maailman monipuolisin ilmatorjuntamuseo, ennen kaikkea siksi, että talvisodan aikana Suomen armeijassa käytettiin kaikenlaista kalustoa mistä sitä vain saatiin.

Noin kolmen hehtaarin suuruisella ulkoalueella on esillä ilmatorjunnan eri aikoina käyttämää kalustoa kuten ajoneuvoja, tutkia, ammusaseita ja ohjusjärjestelmiä, kuten 96 BUK M-1 ja Ilmatorjuntaohjus 79  / S-125M1 Neva ( SAM-3).

Sisätiloissa näytillä on niin historiallista, sotien aikaista kuin uudempaa ilmatorjuntakalustoa ja niihin liittyvää esineistöä tietoineen.

Vieraile museossa:

Ilmatorjuntamuseo, Klaavolantie 2, 04300 TUUSULA.

Tarkista aukioloajat osoitteesta https://ilmatorjuntamuseo.fi/

 

Lisää videoita Siivet-videokanavalta: https://www.youtube.com/user/Siivet1986/

Ilmatorjuntamuseo – kuulosuunnin