Gripen E: Elektronisen sodankäynnin merkitys selviytymiskyvylle – Jussi Halmetoja [3/3]

Gripen E. Kuva: Saab
Gripen E. Kuva: Saab

Nykyaikainen ilmasota on monimutkainen aihekokonaisuus, jonka osa-alueet ovat paljolti hepreaa niin kansanmiehelle kuin kehittyneellekään asiantuntijalle. Yksi tärkeä osa-alue on koneiden ELSO-kyvykkyys eli elektronisen sodankäynnin ulottuvuus. Se on olennainen osa tämän päivän sotakoneita, sillä ELSO parantaa koneiden selviytymiskykyä ja mahdollistaa toiminnan jopa vihollisen A2/AD-kuplan alla – eli alueella, joka on vihollisen aseiden tehokkaan kantaman alla. Gripen E/F –koneissa ELSO-kyvykkyys on rakennettu kiinteäksi osaksi järjestelmää niin, että koneet voivat toimia heti lentoonlähtiessään, myös A2/AD-kuplassa ja missä tahansa uhkatilanteessa.

Tilaa Siivet-lehti: https://siivet.fi/tilaa/

Hävittäjälentäjä Jussi Halmetoja palveli 24 vuotta Ruotsin ilmavoimissa muun muassa Saab Viggen- ja Saab Gripen -hävittäjälentäjänä. Gripenin puikkoihin Halmetoja astui vuona 2005. Halmetoja on lentänyt koko ikänsä ja toimii tänään Saabin operatiivisena asiantuntijana Gripen E/F –hävittäjän kehitysohjelmassa. Halmetoja on myös kehittänyt taktiikoita Gripen-koneille, Viggenille, F-18:sta, F-16:sta, Rafalelle, Typhoonille ja F-35:lle; toiminut kouluttajana ja koelentäjänä. Hän on myös laukaissut ensimmäisen Meteor-ohjuksen Gripenistä.

Makupaloja Halmetojan työhistoriasta: Viggen-hävittäjälentäjä 1997-2005, Ruotsin Ilmavoimien asekouluttaja 2005-2007, Gripen-koelentäjä 2007-2013, Meteor-ohjuksen integrointitiimi 2013-2017, Gripen E –koelentäjä 2017-2019. Hänellä on 900 lentotuntia Gripenillä, 850 Viggenillä, 550 SK60:llä ja yli 100 tuntia muilla konetyypeillä.

Teksti, video: Jukka O. Kauppinen

 

Haastattelun osa 3/3:

Haastattelun osa 1: VIGGENISTÄ GRIPENIIN JA SAABIN GRIPEN E -ASIANTUNTIJAKSI: JUSSI HALMETOJA [1/3]

Haastattelun osa 2: GRIPEN E: TILANNETIETOISUUS JA HÄVITTÄJÄN TIETOJÄRJESTELMÄT – JUSSI HALMETOJA [2/3]

 

Lisää Gripen-videoita:

 

Lisää Siivet-lehden videoita videokanavaltamme osoitteesta https://www.youtube.com/user/Siivet1986/

Tilaa kanava tästä: https://www.youtube.com/user/Siivet1986?sub_confirmation=1