Kameran edestä ja takaa

Ennen Siivet-lehden päätoimittajuutta olen tutustunut toimittajan työhön mukavissa ja ei niin mukavissa merkeissä, enimmäkseen kameran edessä. Journalistin ohjeet olen tavannut kannesta kanteen edestakaisin ennen kuin olin Siivet-lehdestä mitään kuullutkaan.

Eräs ihon kananlihalle saanut episodi tapahtui vuoden 2013 lentonäytöstämme seuranneena maanantaina: Tapahtumamme oli mennyt kaikin puolin hyvin, ja näytösviikonloppua seuranneena päivänä join aamukahviani Lomahotelli Jämin terassilla hyvin rentoutuneena, kun puhelimeni soi. Vastasin, ääni toisessa päässä sanoi: ”Yleisradiostahuomenta, toimittaja se ja se.” Tuumin ilahtuneena, että Yle haluaa tehdä tapahtumasta juttua. Mielialani laski muutaman pykälän, kun toimittaja jatkoi: ”Olette myyneet tapahtumassanne ilman kuittia tuotteita, miten kommentoitte?” Olin kuin puulla päähän lyöty, mitä tämä tarkoittaa? Sain selville, että meistä, siis tapahtuman järjestäjästä oli tehty ilmianto verottajalle, poliisille ja Ylelle, että myymme ilman kuittia tuotteita.

Toimittaja kertoi, että hän kirjoittaa tästä parhaillaan uutista, ja haluaa nyt kuulla tapahtuman johtajan kommentin.

Pyysin lisätietoja ja pari tuntia lisäaikaa, jotta voisin omassa päässä selvittää tapahtunutta. Ne sainkin saatesanoin, että juttu julkaistaan, vaikken asiaa kommentoisikaan sovittuun kellonaikaan mennessä. Soitin toimittajalle takaisin hetkeä ennen määräaikaa ja kerroin mitä olin saanut selville, tärkeimpänä sen, ettei mainittu jupakka liittynyt meihin tapahtuman järjestäjinä mitenkään. Toimittaja piti kuitenkin juttua julkaisemisen arvoisena, jolloin pyysin, ettei toimittaja jutussaan kertoisi tapahtuman nimeä, johon hän suostuikin. Julkaistussa jutussa sitten luki, että ”lentotapahtumassa Jämijärvellä”.

Arvannette, etten hihkunut riemusta.

Haastatelluksi olen tullut kerran jos toisenkin ennen tuota ja tuon jälkeen, ja mikäli aikataulu sallii, pyydän jutun kommentoitavaksi ennen julkaisua, jotta ainakin termit olisivat oikein. Toisaalta, jos juttuun muutama virhe jää, niin eipä niistä kannata äläkkää nostaa, työtään toimittajat vain tekevät. Niin myös tuon kuittiepisodin yhteydessä,vaikka se itsestä pahalta tuntuikin.

Edelleen, nyt kameran takaa toimiessani pidän tärkeänä sitä, että faktat ovat oikein. Ennen lehden painoon menoa kaikki jutut tarkistetaan paitsi kirjoittajien, myös haastateltujen toimesta, mikäli julkaisuaikataulu sen vain suinkin sallii. Journalistinen päätösvalta pysyy kuitenkin aina toimituksella, vaikka välillä haastatellut haluaisivatkin editoida juttuja rankalla kädellä. Isälliset neuvot tyyliin ”on lehden edun mukaista, että..” jätämme omaan arvoonsa – toisesta korvasta sisään, toisesta ulos. Uskon, että loppujen lopuksi on kaikkien osapuolten edun mukaista, että tämän kokoisessa maassa on edes yksi poliittisesti ja aatteellisesti sitoutumaton ilmailulehti, joka uskaltaa kirjoittaa aroistakin aiheista.

Tämän numeron ilmestymisen aikoihin putkahtaa postin mukana myös lasku seuraavasta tilausjaksosta. Nostimme tilaushintoja parilla eurolla, irtonumeron hinta nousi euron. Edelleen on edullisempaa tilata lehti suoraan kotiin kuin ostaa jokainen numero lehtihyllystä.

Ilmailuterveisin,

Taneli Äikäs

 

Lue lisääSiivet-lehti 6/2019

Tilaa lehti täältähttps://siivet.fi/tilaa/

Digilehti: https://issuu.com/siivet-wings

Siivet-lehden ilmailuvideoita osoitteessa www.youtube.com/user/Siivet1986

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.