Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan

Muistelen maininneeni muutama numero sitten, että lentonäytösten järjestä minen on kohdaltani ohitse. Sen jälkeen olen kuullut kaikenlaisia pohdin toja syystä, mutta kyllähän totuus oli se, että väsähdin niiden järjestämiseen. Vuodesta 2006 lähtien joka vuosi oli oman tapahtumamme lisäksi monta- –
muutakin, joissa hääräsin jossain määrin mukana, SM-, PM-, EM- ja MM-kisoja, tarkkuuslentoa, taitolentoa, lennokeita ja sotilasilmailua.

Keväällä 2019 olin jo aika piipussa, ja pitkään pohtimani päätös helpotti elämääni huomattavasti; ensimmäistä kertaa vuosiin saatoin pitää kesälomaakin. Näinä päivinä olen moneen kertaan ollut helpottunut siitä, että päätimme olla järjestämättä tapahtumaa tänä vuonna, sillä kaikki työ olisi valunut hukkaan.

Kesän 2018 lopussa muutin Jämin kentän laidalta omaan rauhaan, ja olen vähitellen saanut ladattua akkuni virtaa täyteen. Nyt, kun joka tuutista on tullut korona sitä ja korona tätä, eikä uutisia tee sen vuoksi mieli enää edes lukea, päätin pari kuukautta sitten, että nyt pitää saada jotain positiivista tekemistä tähän arjen keskelle. Eräänä tiistaina huhtikuun alkupuolella, kun olin hakemassa laskuvarjoani huollosta Turusta, soittelin koko automatkan edestakaisin porukkaa läpi, että mitähän jos ruvettaisiin taas puuhaamaan lentonäytöstä Jämille?

Mitä ja ketä siellä esiintyy, emme vielä tiedä. Emme tiedä sitäkään, voimmeko koronan takia järjestää koko näytöstä, mutta jos se tai joku muu ärkele ei meitä estä, Jämillä tavataan heinäkuun puolivälissä 2021. Nyt pidän käsiäni kyynärpäitä myöten ristissä sen puolesta, että Kauhavan näytös voitaisiin elokuun lopussa järjestää. Varmasti sielläkin ollaan tulisilla hiilillä. Tapahtuman kannalta hyviä uutisia saatiin toukokuun puolivälissä, kun sotilasilmailun viranomaisyksikkö hyväksyi Kauhavan lentopaikan käyttöönoton sotilasilmailuun, mikä tarkoittaa, että Suomen ilmavoimat ja suomalaisia sotilasilmailumääräyksiä noudattavat ulkomaalaisetkin esiintyjät voivat laskeutua Kauhavalle ja operoida näytöksen ajan sieltä käsin. Some-maailman kriitikot vaietkoon siltä osin.

Aivan toinen kysymys on, uskaltaako väki lähteä tapahtumaan? Jos meille suomalaisille ei ennenkään ole ollut vaikeutta pitää etäisyyttä toiseen ihmiseen, nyt se on vielä helpompaa, kun siihen hallituksen taholta oikein kehotetaan. Uskon kuitenkin, että Kauhavan kentän tapaisella alueella on kyllä tilaa turvaväleille, vaikka yleisöä olisi tuhansittain.

Nähdään Jämillä ensi vuoden heinäkuussa, mutta ennen sitä Kauhavalla elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Ilmailuterveisin,
Taneli Äikäs

Siivet 3/2020

 

Tilaa lehti osoitteesta http://siivet.fi/tilaa/

Lisätietoja: http://siivet.fi/lehdet/3-2020/

Siivet-digilehti: https://issuu.com/siivet-wings

 

Kesäkö peruttu? Ei täysin
Suomen ja Euroopan lentonäytöstaivaat ovat tänä kesänä tavallista hiljaisemmat. Vaikka Kauhavan päälentonäytös sentään järjestetään 29.-30.8., niin alkukesästä emme
pääse katselemaan taivasta. Paitsi sentään virtuaalisesti.
Olemme Siivet.fi-sivustolle herkullisen kattauksen suomalaisten lentonäytösten hienoista esityksistä vuosien varrelta. Voit nauttia esityksistä vaikkapa kotisohvalla tai ottaa mukaasi tabletin ja suunnata retkijakkaran
kanssa puistoon katsomaan tunnelmallisista näytöksistä:

Makupaloja suomalaisten lentonäytösten taivaalta vuosien varrelta