Dassault kehittää seuraavaa Rafalea – F4 Suomen tarjokkaana?

Dassault Rafale. Kuva: Anthony Pecchi.

Dassault on saanut Ranskan puolustusministeriöltä tilauksen Rafale-monitoimihävittäjän seuraavasta sukupolvesta. Rafale F4 on mitä todennäköisimmin tarjolla myös Suomen HX-hankkeessa.

Rafale F4 päivittää konetta mittavalla teknologisella loikalla, joka pohjautuu sekä tekniikan yleiseen kehittymiseen ja muuttumiseen sekä F3-koneiden operationaalisesta käytöstä kertyneeseen kokemukseen.

Dassaultin mukaan seuraavan sukupolven Rafalessa on nykyistä innovatiivisemmat viestintäjärjestelmät, joiden avulla kone on tehokkaampi verkostoituneessa sodankäynnissä, jossa tieto liikkuu niin koneelta koneelle kuin satelliittien ja muiden viestintäkanavien kautta. Viestijärjestelmät remontoidaan uusiksi ja moottoripuoltakin päivitetään. Tutka- ja sensorijärjestelmät saavat uutta toiminnallisuutta, samoin kuin kypärätähtäin. F4:ään integroidaan myös seuraavan sukupolven keskipitkän kantaman Mica NG -ilmataisteluohjus ja 1000 kilon modulaarinen AASM-pommi.

Lisäksi F4:n ympärille kehitetään uusi tuki- ja huoltojärjestelmä, jonka uudet toiminnot mahdollistavat aiempaa ennakoivamman huolto- ja ylläpitotoiminnan. Koneiden huollot voidaan tehdä aiempaa optimoidummin ja tehokkaammin, samalla kustannustehokkaamin.

Rafale F4:n arvellaan olevan täydessä tuotantovalmiudessa vuonna 2024.

Ensimmäinen Rafale astui palvelukseen Ranskan laivastossa vuonna 2004 ja ilmavoimissa 2006. Ranska on tilannut kaikkiaan 180 Rafale-konetta, joista 152 on jo toimitettu. Egypti, Qatar ja Intia ovat tilanneet yhteensä 96 Rafalea. Kone on tarjokas Suomenkin HX-hankkeessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *