Eurofighter Typhoonin uusien aseiden ja AESA-tutkan integraatiot etenevät

Kuva: Eurofighter

Kuva: Eurofighter

Eurofighter Typhoon on saamassa uutta aseistusta ja kauan odotetun AESA-tutkan. Hävittäjän alustava koelentosarja MBDA Brimstone -täsmäohjuksen kanssa on viety onnistuneesti päätökseen ja seuraavaksi alkavat laukaisutestit. Brimstone pystyy iskemään maan pinnalla nopeasti liikkuviin maaleihin aiheuttamatta suurta tuhoa maalin ympärillä.

Myös MBDA Storm Shadow -risteilyohjuksen ja Meteor-ilmataisteluohjuksen integraatiot Typhoonin aseistukseen etenevät. Storm Shadow’n kaksi laukaisukoetta tehtiin jo viime vuoden puolella Italiassa ja kuusi Meteorin laukaisua on tehty kuluneena vuonna Hebrideillä.

Uudet aseet parantavat Typhoonin tehtävävalmiutta kaikenlaisiin skenaarioihin. Storm Shadow’n ja Meteorin operatiivinen arviointi ja lentomiehistöjen koulutus alkavat ensi vuonna. Brimstonen laukaisutestit alkavat vuoden 2017 alusta ja operatiiviseen käyttöön ne saadaan seuraavana vuonna.

Typhoonin Captor-AESA-tutkan lentotestit ovat myös alkaneet Englannissa onnistuneiden maatestien jälkeen. Tutkan kokeilulentojen on määrä alkaa pian myös Saksassa. Kokeiden on määrä varmistaa, että tutkan ja asejärjestelmien yhteispeli toimii ennen kuin Kuwaitin ilmavoimien alkuvuodesta tilaamia koneita aletaan toimittaa noin kolmen vuoden kuluttua. Tutkan näkökentän laajuus on peräti 200 astetta ja Typhoonin laajan nokkakartion ansiosta tutkalla on kokoa ja tehoa enemmän kuin useimmissa muissa AESA-hävittäjätutkissa. (Pentti Perttula)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *