F-35-häivehävittäjä halpuutettiin – nyt alle 90 miljoonaa dollaria per kone

Norjan ensimmäinen F-35A nousee taivaalle 10.11.2015. Kuva: USAF

Yhdysvaltain puolustusministeriö ja Lockheed Martin ovat tehneet 11,5 miljardin dollarin sopimuksen 141 F-35-hävittäjän tuotannosta ja toimituksesta. Tuoreimmassa sopimuksessa F-35A-hävittäjän hinta on laskenut 90 miljoonan Yhdysvaltain dollarin alapuolelle. Tämä on F-35-ohjelman historian alhaisin yksikköhinta.

F-35-koneiden hinta on laskenut jatkuvasti alkuvaiheen jälkeen, jo 11 vuotta peräkkäin. Siinä vaiheessa kun Suomi tekee päätöksiä HX-hankkeen voittajasta koneen hinnan pitäisi olla jo 80 miljoonaa dollaria kappaleelta. Tällä hetkellä yksittäisen koneen hintalappu on 89,2 miljoonaa USD, edelliserän koneet maksoivat 94,3 miljoonaa.

”Kustannusten alentaminen on kriittinen tekijä F-35-ohjelman menestykselle,” sanoo F-35-ohjelman johtaja, vara-amiraali Mat Winter. ”Keskitymme jatkossakin kustannusten alentamiseen ja parhaan suorituskyvyn tarjoamiseen F-35:n käyttäjille.”

”Jatkamme edelleen tuotantomäärien kasvattamista ja uusien kustannussäästöhankkeiden toteuttamista. F-35-ohjelma etenee aikataulun mukaisesti kohti 80 miljoonan Yhdysvaltain dollarin yksikköhintaa vuonna 2020, jolloin F-35 tarjoaa seuraavan sukupolven suorituskykyä minkä tahansa nykysukupolven hävittäjän hinnalla”, ynnää Lockheed Martinin F-35-ohjelman johtaja Greg Ulmer.

F-35 on mukana Suomen HX-hankkeessa, jossa etsitään korvaajaa F/A-18 Hornet -kalustolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *