F-35:n mekaaninen vika HX Challenge -viikolla

F-35, Lockheed Martin Aeronautics Photo by Liz Lutz

Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kommentoi 2. maaliskuuta Tekniikka & Talous -lehden haastattelussa HX Challengesta, että F-35-hävittäjistä ”toiseen tuli tekninen vika. Se ei päässyt lentämään kaikkia lentoja. Toisella lennettiin kaikki lennot.”

Siivet-lehti tiedusteli asiasta Lockheed Martinilta, josta kerrottiin, että yhtiön F-35 HX Challenge -tiimi suunnitteli lentävänsä kahdella koneella jokaisen testitehtävän, mutta toiseen koneista tuli mekaaninen vika, jonka vuoksi tehtävät lennettiin yhdellä koneella. Konetyypin kyvyt voitiin silti todentaa kaikissa suunnitelluissa testiviikon tehtävissä.

Lisää Siivet-videoitahttps://www.youtube.com/user/siivet1986

F-35 Global Support Solution -tiimi toimitti nopeasti uuden varaosan, mikä mahdollisti kummankin koneen paluun aikataulussa takaisin Yhdysvaltoihin.

Viat testeihin tulevissa koneissa eivät ole aivan tavattomia. Sveitsin ilmavoimien suorituskykytesteissä vuonna 2008 Eurofighter Typhoonissa oli useita vikoja, jotka vaikuttivat koneen kykyyn suorittaa osan tehtävistä. Yllätyksiä tapahtuu ja mitä tuoreempi konetyyppi on kyseessä, sitä huonommin sen yksittäisten osien ja laitteiden hajoamis- tai vikaantumisväli tunnetaan. Lentotuntimäärän kasvaessa käyttövarmuus paranee.

Teksti: Pentti Perttula