Helsinki-Vantaan lentoaseman liikenne palautuu hitaasti

Finavian lentoasemien kautta matkusti yhteensä vajaa 1,1 miljoonaa matkustajaa tammi-kesäkuussa 2021. Matkustajia oli 78,9 prosenttia vähemmän verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Helsinki-Vantaan lentoasema jäi vuoden ensimmäisellä puoliskolla merkittävästi jälkeen muista eurooppalaisista lentoasemista.

Helsinki-Vantaalla matkustajamäärä ei ole palautunut samaa vauhtia muiden eurooppalaisten lentoasemien kanssa, mikä selviää Finavian tammi-kesäkuun lentoliikennetilastoista.

Keskimäärin Europan lentoasemilla matkustajamäärä jäi alkuvuodesta jälkeen 45 prosenttia verrattuna vuoteen 2020 ja 79 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Helsinki-Vantaalla vastaavat luvut olivat -79,9 ja -92,5 prosenttia.

– Palautumisen osalta olemme muuta Eurooppaa jäljessä, ja alkanut kesä on vain hieman alkuvuotta valoisampi. Useat lentoyhtiöt ovat käynnistäneet Euroopan reittejään ja muutamat yhtiöt ovat aloittamassa tai jatkamassa lentojaan myös Suomeen. Näyttää siltä, että Suomen kattavat ja hyvät lentoyhteydet ympäri maailmaa ovat asteittain palautumassa, sanoo Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi matkusti tammi-kesäkuussa yhteensä hieman yli 800 000 ihmistä, joista 70 prosenttia oli kansainvälisten lentojen matkustajia. Vilkkaimmat reitit olivat Frankfurt ja Amsterdam. Matkustajia oli yhteensä 79,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

– Matkustusrajoitukset vaikuttavat edelleen maailmanlaajuisesti, mikä näkyy matkustushalukkuudessa ja matkustajien määrässä. Suomen matkustusrajoitukset ovat olleet hyvin tiukat koko alkuvuoden, mikä heijastuu tilastoihin.

Suomen lentoliikenteessä merkittävä osuus matkustajista tulee kansainvälisestä liikenteestä. Huhtikuussa siinä nähtiin hienoisia elpymisen merkkejä, kun Suomen hallitus lievensi matkustusrajoituksia.

Kotimaan matkustus ei ole palautunut vuoden 2019 tasolle

Kotimaan lentomatkustuksen lievää palautumista on tapahtunut kesän kynnyksellä Kuopion, Oulun ja Vaasan lentoasemilla, joille on ollut lentoja koko koronapandemian ajan. Finavian verkostolentoasemien matkustajamäärä laski 75,1 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja oli yhteensä 260 000 matkustajaa. Rahdin ja postin määrä kasvoi yhteensä tammi-kesäkuussa 7,8 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Rahtia ja postia kuljetettiin Suomessa lentoteitse yli 80 000 tonnia.

– Kotimaan liikenteessä lensi huhti-kesäkuun aikana edeltävää vuotta enemmän matkustajia. Oulu nousi suosituimmaksi kohteeksi ja kärkipäässä oli myös Rovaniemi. Finavian lentoasemilta voi lentää luottavaisin mielin. Olemme tehneet lukuisia järjestelyjä ja toimia turvallisen matkustamisen takaamiseksi, sanoo Vuori.

Kittilän lentoaseman matkustajalukuja selittää vilkas talvikausi, joka nosti lentoaseman yhdeksi maan vilkkaimmista asemista. Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion lentoasemille lennot palasivat toukokuussa valtion ostoliikenteen myötä.