HX-hankintaan asetettiin ehdoton hintakatto: koneiden määrä saa muuttua

Suomen Hornetien suorituskyvyn korvaushanke, HX-hanke, kansankielisemmin uusien monitoimihävittäjien ostaminen etenee. Suomen valtio valmistelee tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä viidelle hävittäjävalmistajalle. Tarkennetussa tarjouspyynnössä konehankinnalle on asetettu ehdoton hintakatto.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta antoi hävittäjähankinnalle ”selkeän ja oikea-aikaisen ohjauksen, jonka pohjalta voimme jatkaa hanketta suunnitellusti puolustusselonteon linjausten mukaisesti.”

Loppusyksystä lähetettävän tarkennetun tarjouspyynnön hintakatto on ohjauksen mukaisesti asetettu 10 miljardiin euroon.

Hintakaton puitteissa on rakennettava suorituskyvyn kokonaisuus, joka sisältää paitsi koneet ja niiden asejärjestelmät, myös muut HX-järjestelmän vaatimat osat.  Näitä ovat mm. tukeutumis-, koulutus-  ja huoltojärjestelmä, puolustusjärjestelmään integroitumisen vaatimat johtamis- ja tietojärjestelmien muutokset sekä turvallisuuskriittisen infran rakentaminen.

”Tarkennetussa tarjouspyynnössä hävittäjäkisaajia pyydetään tarjoamaan täysimääräinen suorituskyky hintakaton rajoissa. Mikäli hintakaton puitteissa pysyminen tai täysimääräisen suorituskyvyn saavuttaminen sitä edellyttää tai jopa mahdollistaa, voidaan Suomelle tarjota myös 64 koneesta poikkeavaa konemäärää”, kertoo HX-hankkeen ohjelmajohtaja kenraalimajuri (evp) Lauri Puranen.

Suorituskyvyn täysimääräisen korvaamisen perusteet eivät kuitenkaan muutu tarkennetun tarjouspyynnön myötä. Hävittäjien lukumäärällä ja niiden kyvykkyydellä eli selviytymiskyvyllä ja kyvyllä tuottaa tappioita on molemmilla merkittävä vaikutus kriisien ennaltaehkäisykykyyn ja Suomen puolustusjärjestelmän uskottavuuteen ja suorituskykyyn. Laadulla ei voi korvata määrää eikä määrällä laatua, vaan molempia tarvitaan uskottavuuden saavuttamiseksi.

Lisätietoja: https://www.defmin.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *