Latvia kohentaa ilmapuolustustaan Saabin ilmatorjunnalla

Saab RBS 70 NG -ilmatorjuntajärjestelmä ja Giraffe 1X -tutka

Latvia on tilannut ruotsalaiselta Saabilta RBS 70 NG -ilmapuolustusjärjestelmän ja Giraffe 1X -tutkan. Toimitukset käynnistyvät vuonna 2022. Yhteisjärjestelmä vahvistaa Latvian ilmapuolustussuorituskykyjä.

RBS 70 NG on käytössä ympäri maailmaa, mukaan luettuna Ruotsi, Tšekki ja Brasilia. Järjestelmän uusin versio sisältää muun muassa automaattisen maalinseurannan sekä sisäänrakennetun yötähtäimen.

Useat asiakkaat ovat tilanneet Giraffe 1X -tutkan ja se on kompakti, kevyt ja erittäin tehokas 3D-tutka. Giraffe 1X:ää voidaan käyttää lukuisiin eri tarkoituksiin, kuten maasta suoritettavaan ilmapuolustukseen, droonien vastaiseen toimintaan (C-UAS) ja tärkeiden kohteiden suojaamiseen.

Lisäksi järjestelmä soveltuu kaiken tyyppisten aluksien ja laivojen käyttöön. Giraffe 1X -tutka otetaan käyttöön myös Suomen merivoimien uusilla Pohjanmaa-luokan korveteilla.

“Laaja osaamisemme maasta käytettävistä ilmapuolustusjärjestelmistä mahdollistaa kokonaisvaltaisten ratkaisujen tarjoamista tällä osa-alueella. Tilauksen ansiosta Latvian asevoimat saavat käyttöönsä kehityksen ehdotonta kärkeä edustavat Giraffe 1X -tutkan suorituskyvyt sekä maailman suorituskykyisimmän lyhyen kantaman ilmapuolustusjärjestelmän, RBS 70 NG:n,” sanoo Mats-Olof Rydberg, Saabin Missile Systems -liiketoimintayksikön johtaja.