Ruotsi-yhteistyö voi vaikuttaa Suomen hävittäjävalintaan

Kuva: Saab AB

Kuva: Saab AB

Ruotsi on kiinnostunut myymään Saab JAS 39E/F Gripeneitä Suomen ilmavoimille korvaamaan vuosina 2025−2030 käytöstä poistuvat McDonnell Douglas / Boeing F/A-18C/D Hornetit. Tiivistyvä puolustusyhteistyö maiden välillä saattaa edesauttaa tätä kauppaa, vaikka tässä vaiheessa työ keskittyykin yhteistyön tiivistymistä estävien lakien muuttamiseen.

On odotettavissa, että tulevaisuudessa maiden väliset sopimukset mahdollistavat yhteisoperaatiot sekä lentotukikohtien yhteiskäytön ja naapurimaan tukemisen sen joutuessa aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Tähän viittaa 10. tammikuuta Suomen pääministeri Juha Sipilän ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin yhteislausunto. Yhteistyö saattaa merkitä myös puolustuksen yhteishankintoja.

Samaan aikaan Suomen hävittäjähankinnoista puhuttaessa on esille noussut mahdollisuus, että Suomi hankkii yhden hävittäjätyypin sijasta kaksi tyyppiä näistä todennäköisimmistä vaihtoehdoista: Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed- Martin F-35 ja Gripen. Tiivistyvä puolustusyhteistyö ja lentotukikohtien yhteiskäyttö lisää mahdollisuutta siihen, että erityisesti kahden tyypin tilanteessa toinen tyypeistä olisi nimenomaan Gripen. (PP)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *