Liekehtivä Gripen sai kansan syttymään

Saab Gripen E - Kaivopuiston lentonäytös. Kuva: Ville Ranki

Yksi Kaivopuiston lentonäytöksen kohokohdista oli ruotsalaisen Saabin Gripen E -hävittäjän kaikkien aikojen ensimmäinen täysimittainen lentonäytösesitys suuren yleisön edessä. Sinänsä odotettu esitys tarjosi varsinaisena jymy-yllätyksenä näyttävää ja odottamatonta liekitystä taivaalla.

Liekit nähtiin jo torstain harjoituksissa, mutta Saabin koe- ja näytöslentäjä André Brännström väänsi liekinheittimet 11:een saakka ja antoi palaa:

”André halusi revitellä oikein kunnolla”, Saabilta kommentoitiin näyttävää liekitystä.

Yllätyksenä tullutta liekitystä epäiltiin alkuun huohottimen kautta negatiivisissa liikkeissä vuotaneen polttoaineen tahallisena tai tahattomana sytyttämisenä, pahimmillaan jopa viaksi. Esimerkiksi Eurofighterin negatiivisissa liikkeissä kone huohottaa silminnähden polttoainettaan.

Todellisuudessa polttoaineen liekittäminen on kuitenkin täysin ohjaajan kontrolloitava liike. Lentäjä yksinkertaisesti käynnistää pumpun, joka tyhjentää koneen polttoainetta sivuvakaajan kärjestä. Työntämällä negatiivista geetä ohjaaja voi voimistaa polttoaineen virtausta. Jälkipolttimen sytyttämällä ohjaaja sytyttää myös pumpattavan polttoaineen, jolloin koneen taakse syntyy näyttävä liekkiefekti.

Palava kerosiini sytytti yleisön sydämet. Saab Gripen E – Kaivopuiston lentonäytös. Kuva: Ville Ranki

 

Sama temppu onnistuu myös Gripen C -koneella, mutta liekitystä ei ole nähty aikaisemmin Suomessa järjestetyissä lentonäytöksissä. Niinpä se tuotti sitäkin suuremman yllätyksen Gripen E:n ensimmäisellä näytöslennolla.

Vastaavaa liekitystä on nähty aikaisemmin etenkin F-111-rynnäkkökoneilla, joiden erittäin tehokkaat polttoainepumput ja kahden suihkumoottorin jälkipolttimet ovat luoneet henkeäsalpaavia näkyjä. Hienoa siis, että vastaavaa nähdään viimein myös meikäläisillä taivailla.

Kaivarin taivaalla lentänyt Gripen E oli 39-10, joka oli maalattu Kaivarin näytöstä varten ensimmäisen Ruotsin ilmavoimille luovutetun Gripen E:n, 39-6002:n, taktisiin väreihin. Niinpä kone esiintyi Kaivarissa sekä ensimmäistä kertaa yleisön edessä että ensimmäistä kertaa upouudessa taktisessa kuosissaan.

Lisää Kaivari’21-videoita.

Lisää Siivet-videoita.

 

Teksti, videot: Jukka O. Kauppinen

Kuvat: Ville Ranki