Ranskalaiset Rafalet harjoittelevat Suomessa

Dassault Rafale

Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11 järjestää parhaillaan Täppä 22 -lentotoimintaharjoituksen Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdissa. Harjoitus jatkuu 4.11. saakka ja siihen osallistuu Ilmavoimien Hornetien lisäksi ranskalaisia Rafale-hävittäjiä.

Täppä on Lapin lennoston vuosittainen harjoitus, jossa koulutetaan erityisesti nuorimman ikäluokan hävittäjäohjaajia. Tänä vuonna harjoitukseen osallistuu myös Ranskan ilma- ja avaruusvoimien (Armée de l’Air et de l’Espace) Rafale-hävittäjiä osana Puolustusvoimien syksyn aktiivista koulutus- ja harjoitustoimintaa kansainvälisten kumppanien kanssa.

– Täppä on nuorimman ikäluokan hävittäjäohjaajille tärkeä lentokoulutusohjelman mukainen harjoitus. Tänä vuonna ranskalaisten osallistuminen tarjoaa tilaisuuden myös kansainväliseen yhteistoimintaan ja ilmataisteluharjoitteluun erilaisen hävittäjätyypin kanssa. Ranskalaiselle osastolle kyseessä on mahdollisuus tutustua Ilmavoimien toimintaan ja Pohjolan arktisiin olosuhteisiin, kertoo harjoituksen johtaja, Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja everstiluutnantti Markku Vihersalo.

Täppä 22 -harjoituksessa lennetään Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdista maanantaista torstaihin kello 9–22 välisenä aikana sekä perjantaina kello 9–14. Harjoituksessa on mukana kahdeksan suomalaista F/A-18 Hornet -hävittäjää ja kaksi ranskalaista Rafale-hävittäjää. Ranskalainen lento-osasto tukeutuu Rovaniemelle.

Lentotoiminta suuntautuu Rovaniemi–Ivalo–Kuusamo–Kajaani–Oulu väliselle alueelle sekä Perämerelle. Yliäänilentoja lennetään vain meren päällä. Tukikohtien läheisyydessä noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista. Harjoituksessa käytetään hävittäjien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.