HX-kilpailu kuumenee – niin kuumenevat jotkut valmistajatkin

HX-kilpailu oli pari vuotta sitten vielä rauhallista, mutta nyt se käy todella kuumana.

Kaivari21:n kiivaimmat HX-mediapäivät ovat ohi. Siivet-lehden osalta se merkitsi muun muassa HX-valmistajien mediamaratonia, hienoja esittelyjä ja haastatteluja, joiden anneista saatte nauttia tulevissa numeroissa.

HX-hävittäjähankintakilpailun maaliviiva häämöttää, mikä näkyy valitettavasti myös joidenkin hävittäjävalmistajien retoriikassa. Yksittäiselle median edustajalle ja joskus useammallekin samalla kertaa saatetaan sanoa, että heidän tarjoamansa ohjus olisi yhden kilpailijan tarjoamaa konetyyppiä ”joustavampi vaihtoehto”. Joku toinen nimittää kilpailijan ehdokasta suoraan ”naurettavaksi”. Median esittämiin kysymyksiin saatetaan hekotella. Joistakin kysymyksistä silminnähden ärsyynnytään.

Samalla kun HX-hanke tekee ratkaisevaa työtään HX-kilpailijoilta ja julkisuudelta piilossa, jotkut valmistajat alkavat kokea median yhä enemmän uhaksi sen sijaan, että näkisivät sen mahdollisuutena, kuten pääosin tähän asti. Siivet-lehti on mitä selkeimmin tämän ilmiön keskellä – erityisesti nyt, kun teemme omaa arviotamme HX-ehdokkaiden paremmuudesta julkisten lähteiden ja monien vuosien mittaan käytyjen keskustelujen perusteella.

HX-valmistajat olivat saaneet kuusi päivää etukäteen käsiinsä Siivet-lehden numeron 4/2021, joka ilmestyy lehtipisteisiin 11. elokuuta. Numerossa on kolmiosaisen ”Paras Hornetin korvaaja” -arviomme toinen osa, jossa ensimmäisen osan tapaan ehdokkaat on rankattu jälleen eräiden ominaisuuksien perusteella. Arviomme kokonaistilanne on esitetty myös graafisesti jutun lopussa.

Perjantaiaamuna yhden hävittäjävalmistajan teltassa valmistajan edustajat pysäyttivät minut, kun olin juuri lähdössä sopimaani haastatteluun, ja eteeni tyrkättiin edellä mainittu grafiikka. He alkoivat tivaamaan selityksiä, miksi heidän ehdokkaansa oli saanut näin huonot pisteet tästä ja tästä ominaisuudesta ja miksi en ollut arvioinut sitä ja sitä, kun se on heillä (heidän mielestään) parempi kuin kilpailijoilla.

Jo seuraavaan haastatteluun keskittyessäni (koska olin jo myöhässä tapaamisesta) minun oli vähän vaikea uskoa, että he olivat tosissaan, mutta ilmeisesti olin pahasti väärässä. Minulta kysyttiin muun muassa, että mitä jos vain heidän ehdokkaallaan olisi siivet, mutta muilta ne puuttuisivat, jättäisinkö kertomatta niistä? Valitettavasti on niin, että pystyn arvioimaan vain sellaisia ominaisuuksia, joista minulla on tietoa kaikkien ehdokkaiden osalta – ovat ne jonkun valmistajan mielestä miten relevantteja tahansa – minkä olen mielestäni selittänyt myös 11. elokuuta ilmestyvässä jutussani.

Odotin saavani kiukkuista palautetta korkeintaan ehkä jonkun HX-ehdokkaan fanaattisimmilta kannattajilta, mutta että minut piirittää hävittäjävalmistajan ja sen suomalaisen edustajan aggressiivinen joukko, oli vähätellen sanottuna yllättävää. Ilmeisesti he arvioivat Siivet-lehden kyvyn vaikuttaa mielipiteisiin todella korkeaksi. Voin vain todeta, että nyt se saatetaan arvioida samoin muuallakin.

Siitä huolimatta HX-arviointiryhmä on se ainoa auktoriteetti, joka riippumatta minun tai kenenkään muun henkilökohtaisista arvailuista määrää ehdokkaiden lopullisen järjestyksen sotilaallisen suorituskyvyn ja kehityspotentiaalin perusteella. Siivet-lehden arviolla on siihen verrattuna vain viihdearvoa, millaisena se kuuluu ottaakin, myös koska sellaiseksi se on tarkoitettu. Onneksi monen hävittäjävalmistajan edustajat ymmärtävät, mikä on aikakauslehden idea ja päämäärä.

HX-kisa käy nyt kuumempana kuin koskaan ja siinä ohessa näyttävät kuumenevan tunteetkin, mutta Siivet-lehti jatkaa kylmän viileästi ehdokkaiden arviointia muun HX-tietouden ja -uutisoinnin ohessa. Meillä on 20 prosentin mahdollisuus osua oikeaan ja 80 prosentin mahdollisuus arvata valinta väärin. Todennäköisyys on paljon parempi kuin Lotossa. Minulle kaikki viisi ehdokasta ovat edelleen erinomaisia, ja hurraan sille, joka voittaa, oli se mikä ehdokas tahansa.