Nummelasta maailman ensimmäinen automaattisesti valvottu lentokenttä

Nummelan lentokenttä

Saab on julkistanut yhdessä tytäryhtiö Combitechin ja suomalainen turvallisuusratkaisujen toimittaja Certego Oy:n kanssa maailman ensimmäisen lentokenttien automaattisen valvontaratkaisun. Julkistus tehtiin 6.8.2021 Kaivopuistossa pidetyssä lentonäytöksessä.

CAMARS3-järjestelmä on ennen lanseeraustaan otettu käyttöön Vihdissä sijaitsevalla Nummelan lentokentällä. Nummelalle kentän uudistus on osa suurempaa muutosta, sillä lentokenttä on tänä vuonna ottanut vastaan suuren osan vuoden vaihteessa hiljentyneen Malmin lentokentän liikenteestä.

CAMARS3 on Saabin, Combitechin ja Certegon yhteistyössä kehittämä kokonaisratkaisu, joka mahdollistaa valvomattomien lentokenttien käytön entistä turvallisemmin. Järjestelmä havaitsee kiitotiealueella tai muulla määritellyllä alueella olevat esteet, esimerkiksi villieläimet ja ihmiset, ja välittää tiedon valvontajärjestelmän kautta lentäjälle.

Halutulle valvonta-alueelle luodaan niin kutsuttu geofence, joka on eräänlainen virtuaalinen aita. Järjestelmään kuuluvat kamerat havaitsevat liikkumattomat esteet tutkan seuratessa liikkuvia kohteita. Kun tutka havaitsee liikkeen, aktivoi se myös automaattisen varoituksen lähestyvälle lentokoneelle sekä kuulutuksen varoittaakseen lentokentällä liikkuvia. CAMARS3 sisältää lisäksi integraatiot lentokentän sääasemaan, kiitotievaloihin, kulunvalvontaan sekä valmiuden muihin edistyneisiin sovellutuksiin.

”Kiitotiellä olevien esteiden tunnistaminen on kriittistä, kun halutaan toimia mittarilentosääntöjen mukaisesti yöllä tai huonoissa sääolosuhteissa. CAMARS3 mahdollistaa tällaisen automaattisesti valvotun ilmailun kustannustehokkaalla tavalla ja tinkimättä turvallisuudesta. Tavoitteenamme onkin saada ratkaisu käyttöön myös laajemmin”, kertoo Magnus Johansson, liiketoiminta-alueen johtaja Combitechiltä.

“Ainutlaatuisella CAMARS3-ratkaisulla olemme kyenneet täyttämään Nummelan lentokentän asettamat vaatimukset. Ratkaisun käyttöönotto on suoritettu tiiviissä yhteistyössä Certegon ja Nummelan lentokentän kanssa. CAMARS3-järjestelmä on osallistunut myös autonomisiin lentokenttäajoneuvoihin keskittyvään AVAP-tutkimushankkeeseen (Autonomous Vehicles for Airports), eli järjestelmä on erinomainen ponnistuslauta autonimisten lentokenttien laajemmalle kehitykselle, erityistesti matalan budjetin omaaville pienille ja keskisuurille toimijoille”, Johansson jatkaa.

Ratkaisu suunniteltiin ja toteutettiin neljän toimijan yhteistyönä kunkin tuodessa projektiin omaa erityisosaamistaan. Saab ja Combitech vastaavat järjestelmään integroiduista automaattisen valvonnan järjestelmistä. Certego toimitti ja asensi kentälle IP-osoitteelliset kamera- ja maatutkajärjestelmät sekä ulkotornikaiuttimet.

”Saabin ja Nummelan lentokentän toimijoiden kanssa yhteistyössä saimme rakennettua miehittämättömälle kentälle täysin automaattisesti toimivan turvallisuusjärjestelmän, joka on uniikki maailmassa. Pääsimme tässä kohteessa soveltamaan ainutlaatuisella tavalla myös vaativien kohteiden turvallisuuteen liittyvää kokemustamme ja hyväksi havaittuja turvallisuusratkaisuita”, kommentoi Certegon myyntijohtaja Janne Antila.

”Nummelan lentokenttäalueen ympäristö on kuntalaisten aktiivisessa käytössä oleva virkistysalue. Nyt kun Malmin lentokentältä on siirtynyt paljon lentoliikennettä Nummelaan, on kentän ympäristö vieläkin vilkkaampi. Automaattisen valvontajärjestelmän tuominen kentälle on yksi keskeinen toimenpide koko alueen turvallisuuden kehittämiseksi. Odotan, että uusi automaattinen valvonta auttaa pitämään ulkopuoliset pois kentältä ja varmistamaan niin jalankulkijoiden kuin laskeutuvien koneiden turvallisuuden”, pohtii Nummelan lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Tom Arppe.