Patria osti Suomelle F-35-koneiden huolto-osaamista

F-35
F-35. Kuva: Lockheed Martin

Suomalainen Patria ja Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) ovat ostaneet norjalaisen Aerospace Industrial Maintenance Norway AS:n (AIM Norway) ostamisesta. AIM Norway on Norjan puolustusvoimien liiketoimintaa, joka vastaa Norjan ilmavoimien lentokoneiden ja helikoptereiden huolloista, kunnossapidosta ja päivityksistä. Yrityskaupalla Patria hankki suomalaiseen omistukseen merkittävää F-35-huolto-osaamista, jolla voi olla oma merkityksensä käynnissä olevassa HX-hankkeessa.

KDA ja Patria ovat sopineet omistuksen jakamisesta siten, että KDA omistaa AIM Norwaystä 50,1 ja Patria 49,9 prosenttia.

Patrian vahvuutena on merkittävä ilmailuhuoltotoiminnan kokemus sekä osaaminen. Yhdessä Patria ja KDA luovat vahvan perustan jatkokehitykselle. Hankinta on looginen jatko Patrialle, joka vastaa Norjan puolustusvoimien NH90- ja Bell 412-helikoptereiden huollosta.

AIM Norwayllä on ollut merkittävä osuus Norjan ilmailuteollisuudessa jo vuodesta 1916. Se työllistää 440 henkilöä, ja sen liikevaihto on 113 miljoonaa euroa (2017). Yrityksen päätoimipiste sijaitsee Kjellerissä, missä sillä on operatiivinen yksikkö Ryggen lentoasemalla. AIM Norway vastaa pääosin sotilasilmailun raskaista huolloista, kunnossapidosta ja päivitystyöstä.

Keskeisiä tehtäviä ovat uuden F-35-lentokoneen ja Norjan uusien AW101-pelastushelikoptereiden moottorihuollot. AIM Norway omistaa Belgium Engine Centerin (BEC), jonka päätoimipiste sijaitsee Herstalissa Liegen ulkopuolella Belgiassa. BEC on moottoreiden huoltoihin, korjauksiin ja kunnossapitoon erikoistunut yritys.

Lisäksi Norjan Bardufossissa toimiva Patria Helicopters AS on saanut äskettäin NH90-helikoptereiden raskaaseen huoltoon liittyvän jatkotilauksen Norjan puolustusvoimien logistiikkaorganisaatiolta (NDLO), kun se käyttää ensimmäisen, vuoden mittaisen optionsa huhtikuusta 2019 eteenpäin.

Patria ja NDLO allekirjoittivat alkuperäisen NH90-huoltosopimuksen vuonna 2017 Norjan puolustusvoimien NH90-helikoptereiden huollosta Bardufossissa. Sopimus tehtiin kahdeksi vuodeksi ja se sisälsi option jatkosta kahdelle lisävuodelle. Sopimuksen arvo optioineen on noin 10 miljoonaa euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *