Puolustusvoimat harjoittelee maalla, merellä ja ilmassa

Hornet Baanalla.

Ilmavoimat on osallistunut tuoreeltaan kaksiin harjoituksiin. Karjalan lennosto osallistui Kainuun prikaatin johtamaan Savo-Karjala 1/22 -paikallispuolustusharjoitukseen Joensuun seudulla. Harjoituksen tavoitteena oli yhteistoiminnan harjoittelu muiden viranomaisten ja keskeisten yhteistoimintaosapuolien kanssa Pohjois-Karjalan alueella. Karjalan lennoston Suojausyksikön osalta harjoitus oli palveluksensa päättäville varusmiehille järjestetty suojausharjoitus.  Osana paikallispuolustusharjoitusta kaksi F/A-18 Hornet -hävittäjää tukeutui Joensuun lentokentälle.

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 järjesti Vihuri 22 -lentotoimintaharjoituksen Rissalan ja Oulunsalon tukikohdissa. Harjoitukseen osallistui 14 F/A-18 Hornet -hävittäjää.  Vihuri 22 -harjoituksen tavoitteena oli kouluttaa kantahenkilökuntaa ja varusmiehiä Ilmavoimien poikkeusolojen tehtäviin.

Parhaillaan Suomi osallistuu osallistuu Ruotsin järjestämään merelliseen yhteistoimintaharjoitukseen Gotlannin länsipuolisella merialueella. Suomesta harjoitukseen osallistuu Pääesikunnan ja puolustushaarojen osia, taistelualus sekä ilmavoimien koneita. Harjoituksen tavoitteena on testata ja kehittää Suomen ja Ruotsin yhteistä tilannekuvaa sekä meri- ja ilmavoimien yhteistoimintakykyä.

Merivoimista harjoitukseen osallistuu miinalaiva Uusimaa, joka harjoittelee tilannekuvan jakamista ja johtamista kansainvälisessä ympäristössä. Osallistuminen kehittää merivoimien valmiutta ja toimeenpanokykyä puolustushaarojen ja kumppaneiden yhteistoiminnassa.

Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu lentotekniikan henkilöstöä ja kaksi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, jotka tukeutuvat Visbyn tukikohtaan Gotlannissa. Vierailut toisen maan alueella sijaitseviin tukikohtiin ja harjoittelualueille ovat osa Suomen ja Ruotsin ilmavoimien tiivistä FISE-yhteistyötä.

Yhteistoimintaharjoitus on osa Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien normaalia harjoitustoimintaa.

Maaliskuussa maavoimat osallistuu Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen kansainväliseen Saber Strike 2022 -harjoitukseen Viron Tapassa 11.–17.3.2022. Viron ilmavoimien johtaman osaharjoituksen teemana on ilmatorjunnan yhteensopivuuden kehittäminen. Harjoitukseen osallistuu varusmiehistä ja henkilökunnasta koostuva ilmatorjuntaosasto Panssariprikaatista sekä yksittäisiä henkilökunnan jäseniä Maasotakoulusta, Maavoimien esikunnasta ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta.

Harjoituksessa suomalainen joukko saa kokemusta ilmatorjunnan ja tulenjohdon tehtävistä kansainvälisessä toimintaympäristössä. Harjoitukseen osallistuminen tukee kotimaan puolustusta ja lisää Maavoimien joukkojen ja järjestelmien kansainvälistä yhteensopivuutta. Harjoitus mahdollistaa myös Puolustusvoimien kansainvälisen avun antoon ja vastaanottamiseen liittyvän tehtävän harjoittelun.

Suomi osallistuu harjoitukseen kansallisen puolustuskyvyn kehittämiseksi. Harjoitukseen osallistuminen on puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2022 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Suomi on osallistunut harjoitukseen vuodesta 2012 lähtien erilaisilla kokoonpanoilla valtiojohdon linjausten mukaisesti. Edellisen kerran Suomi oli mukana harjoituksessa vuonna 2018.

Saber Strike -harjoitus järjestetään Keski-Euroopan ja Baltian alueella 28.2.-18.3.2022.