MVX-hankkeessa rakennetaan Rajavartiolaitokselle kaksi Bombardier Challenger 650 -liikesuihkukoneeseen perustuvaa monitoimilentokonetta. Niillä korvataan vuonna 1995 käyttöönotetut Dornier 228 -valvontalentokoneet. Uudet koneet ovat nykyisiä huomattavasti suorituskykyisempiä niin lavetin kuin valvontateknologiankin osalta.
Suunnittelusta tuotantoon
Tarjouskilpailun voitti yhdysvaltalainen Sierra Nevada Company (SNC), joka integroi kanadalaisen Bombardierin valmistamiin koneisiin laajan sensori- ja suorituskykypaketin. Toimitussopimus allekirjoitettiin (Rajavartiolaitoksen monitoimilentokoneiden toimittajaksi on valittu Sierra Nevada Corporation | Rajavartiolaitos) kesäkuussa 2024 Helsingissä.
Sopimuksen jälkeen SNC on viimeistellyt ja tarkentanut integrointisuunnitelmiaan. Maaliskuussa 2025 SNC järjesti lopullisen suunnittelukatselmuksen, Critical Design Review (CDR), jossa lopullinen suunnitteludata esitettiin hyväksyttäväksi. Rajavartiolaitoksen asiantuntijat analysoivat aineiston ja arvioivat, täyttääkö ratkaisu asetetut suorituskykyvaatimukset ja soveltuuko se suunniteltuun operatiiviseen toimintaan.
MVX-hankkeen ohjausryhmä hyväksyi katselmuksen tulokset ja järjestelmämäärittelyt 11.4.2025. Hyväksymisen jälkeen SNC voi edetä tuotantovaiheeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa asennussuunnitelmien loppusilausten tekemistä, laitetestauksia ja lopulta, ensimmäisen koneen saavuttua SNC:lle, varsinaisia järjestelmäintegrointeja.
Bombardier toimittaa SNC:lle liikesuihkukoneen, jonka SNC modifioi Rajavartiolaitoksen tarpeisiin sopivaksi. Koneen sisustusta puretaan ja tilalle asennetaan Rajavartiolaitoksen tilaamia järjestelmiä ja niiden vaatimia rakenteita.
Toimitusaikataulu tarkentuu
Rajavartiolaitoksen ensimmäisen koneyksilön valmistus Montrealin-tehtaalla alkoi jo loppuvuodesta 2024, ja Bombardier toimittaa sen SNC:lle loppuvuodesta 2025. SNC tekee vaadittavat modifikaatiot, laiteasennukset ja sertifioinnin Hagerstownin toimitiloissaan Marylandissa. Viimeisimmän arvion mukaan ensimmäinen kone on valmis toimitettavaksi Suomeen maaliskuussa 2027.
Hieman alkuperäisestä poikkeava toimitusaikataulu ei aiheuta muutoksia tai sopeuttamistarpeita Rajavartiolaitoksen lentotoimintaan. Nykyisellä Dornier-kalustolla kyetään operoimaan ongelmitta siihen saakka, kun uudet korvaajat toimitetaan.
Koulutus alkanut
Uusi konetyyppi vaatii paljon uutta osaamista. Vartiolentolaivueen ohjaajien ja mekaanikkojen tulee käydä tyyppikurssi ennen koneilla operointia. Tyyppikurssi on koulutus uuteen konetyyppiin, jota käyttäjät eivät ole ennen operoineet. Lisäksi operaattorit koulutetaan valvontajärjestelmien käyttöön. Tyyppikurssilla koulutettavat ohjaajat saavat sekä teoria- että simulaattoriopetusta tulevaan koneeseen. Aluksi koulutetaan pieni ydinjoukko ohjaajia ja mekaanikoita, jotka vastaavat koneiden rakennusvalvonnasta, vastaanotosta ja operatiivisesta käyttöönotosta.
Muu koneilla operoiva henkilöstö koulutetaan lähempänä toimitusajankohtaa. Ensimmäiset ohjaajat osallistuivat tyyppikurssille Kanadassa huhtikuussa 2025. Koska tyyppikurssilla lennetään vain simulaattorilla, saavat ohjaajat käytännön koulutusta oikealla koneella kotimaiselta Wihuri-konserniin kuuluvalta Jetflite-liikelentoyhtiöltä. Jetflitella on pitkä kokemus liikesuihkukoneoperaatioista ympäri maailman – mukaan lukien Challenger-koneista.
Suorituskyvyn rakentaminen on pitkä prosessi
Suorituskyvyn rakentamiseen ei riitä pelkkä kaluston hankkiminen. Materiaalinen kyky on vain yksi osa lopullista operatiivista kykyä. Uusi lentokone tarkoittaa uudenlaisia prosesseja koko organisaatiolle. Henkilöstön osaamisen saattaminen ajan tasalle koulutuksen kautta on tästä yksi esimerkki. MVX tuo mukanaan myös uudenlaisia ja entistä suorituskykyisempiä sensoreita, joita on opeteltava käyttämään. Nykyaikaiset sensorit tuottavat valtavan määrän tietoa, ja sitä on kyettävä prosessoimaan uusilla tavoilla. Samalla toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, ja siihen on kyettävä mukautumaan.
Täyttä operatiivista kykyä uusilla monitoimilentokoneilla ei siis saavuteta sillä, että koneet toimitetaan Suomeen ja lentävä henkilöstö saavuttaa tyyppikelpoisuuden. Uutta opeteltavaa riittää pitkäksi aikaa. Potentiaalia uusilla koneilla on kuitenkin valtavasti, ja niillä osallistutaan erilaisiin turvallisuuskriittisiin tehtäviin vuosikymmenien ajan