Ruska-harjoitus Nato-tuella

Ruska 23

Ilmavoimien tämän vuoden pääsotaharjoitus Ruska 23 on historiallinen, kun samalla harjoitellaan ensi kertaa Suomelle saatavaa Naton aseellista tukea.

Nato- ja JEF-maan Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien F-35-monitoimihävittäjät osallistuvat ilmaoperaatioihin lennoillaan Norjanmerellä olevalta lentotukialus Queen Elisabeth’ilta. Lentoihinsa hävittäjät saavat operatiivistä tukea Britanniasta toimivalta Airbus A330-200 ilmatankauskoneelta (A332).

Harjoitus osoittaa meille suomalaisille nyt konkreettisesti sen, mistä ja miten Suomi voisi saada pikaisesti sotilaallista tukea mahdollisessa kriisitilanteessa Naton jäsenenä ja Britannian JEF-kumppanina.

Norjanmereltä voisi tarvittaessa toimia vastaavasti myös Yhdysvaltojen Merivoimien Atlantin laivaston suuren lentotukialuksen lennosto (Carrier Air Wing), joka on kalustoltaan suurempi kuin Suomen ilmavoimat. Britanniasta käsin on kaikille tällaisille operaatioille saatavissa USAFE:n ja brittien ilmatankkaustukea.

Ruskaan osallistuvat myös kumppanimaamme Ruotsin ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen -monitoimihävittäjät, jotka operoivat Pirkkalasta käsin.

Teksti: Hasse Vallas