Saab JAS 39 Gripen – 30 vuotta ensilennosta

Saab JAS 39 Gripen

Lähes päivälleen 30 vuotta sitten nousi ensimmäistä kertaa siivilleen Saabin upouuden, uuden sukupolven JAS 39 -hävittäjä. 9.12.1988 lentäneestä, Gripen-nimen saaneesta koneesta on sittemmin kasvanut luotettava ilmojen työkalu, jonka nykyinen ja tuleva versio ovat olleet kansainvälisesti edellisiä monitoimihävittäjiä menestyneempiä vientituotteita.

Gripenin kehitystyö alkoi jo 1970, kun Ruotsi selvitteli korvaajaa Saab 35 Draken– ja Saab 37 Viggen -koneille. Ruotsin ilmavoimat halusi edullisen Mach 2 -hävittäjän, jolla voidaan operoida hajautetuista tukikohdista ja lyhyiltä kiitoteiltä. Koneen haluttiin olevan Viggeniä pienempi, mutta sen piti kyetä siltä vähintään samaan aselastiin. Pitkän suunnittelutyön tuloksena syntynyt JAS 39 -kone tilattiin 30.6.1982 ja kone esiteltiin Saabin 50-vuotisjuhlien yhteydessä 26.4.1987.

Koneen alkutaival sai mustan tahran, kun yksi prototyyppi ja JAS39A-tuotantokone tuhoutuivat ohjausjärjestelmän ohjelmistopulmien takia. Ohjaustietokoneen viilailujen jälkeen Gripen on kuitenkin ollut erittäin luotettava ja turvallinen kone.

Pieni, ärhäkkä ja tyylikäs kone on sekä pätevä hävittäjä että näyttävä lentonäytösesiintyjä. Ketterä kone pystyy kieppumaan muita suihkuhävittäjiä lähempänä yleisöä, ja Gripenien tanssiesitykset yleisön edessä ovat aina hauskoja.

Gripen on Ruotsin lisäksi käytössä myös Tsekeissä, Unkarissa, Etelä-Afrikassa ja Thaimaassa. Saabin seuraava Gripen-versio, Gripen E/F, tulee Ruotsin lisäksi käyttöön ainakin Brasiliassa, minkä lisäksi se on vahvana ehdokkaana useiden maiden tulevissa hävittäjähankinnoissa. Gripen E on myös yksi Suomen HX-hankkeen tarjokkaista.

Lisätietoja: https://saab.com/fi/region/finland/air/gripen-fighter-system/

Linkki: Lisää Gripen-videoita Siivet-lehden videokanavalla

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *