Skyhawkin jäähyväiset Israelissa

Israel Government Press Office

Kuva: Israel Government Press Office

Joulukuussa tuli kuluneeksi 48 vuotta siitä, kun ensimmäiset McDonnell Douglas A4 Skyhawkit saapuivat Israeliin. Israelin ilmavoimat järjesti 13. joulukuuta Hatzerimin tukikohdassa konetyypille virallisen jäähyväisseremonian, vaikka sen operatiivinen käyttö päättyi jo kaksi vuotta sitten. Ajit eli Leijona on ollut kuitenkin koulutuskäytössä vielä sen jälkeen.

Kuuden koneen ylilennossa oli ohjaajina myös kolme aktiivipalveluksessa olevaa kenraalimajuria: ilmavoimien komentaja Amir Eshel, puolustusvoimien henkilöstöosaston johtaja Hagai Toplonski ja suunnitteluosaston johtaja Amikam Norkin. Seremoniaan osallistui lentäjäveteraaneja ja Skyhawk-laivueiden komentajia monesta sukupolvesta.

Skyhawkit aloittivat amerikkalaisten lentokoneiden aikakauden Israelin ilmavoimissa. Ajitit olivat kaikkein luotettavimpia taistelukoneita ja ottivat osaa kaikkiin sotiin saapumisensa jälkeen. Ne olivat pääasiallinen ilmasta maahan -kalusto Suezin kanavasodassa vuosina 1967−1970 ja Jom Kippurin sodassa vuonna 1973, jossa sillä lennettiin yli 1000 sotalentoa pelkästään eteläisellä rintamalla. Noin puolet koneista sai osumia ja seitsemän lentäjää sai surmansa.

Puheessaan Eshel viittasi jo ilmavoimien uusimpaan ja odotettuun hankintaan, F-35-hävittäjään, joista ensimmäiset ovat saapumassa kuluvana vuonna. Skyhawkia käyttää ainoana maailmassa enää Brasilian merivoimat, joka suunnittelee pitävänsä konetyypin käytössä vuoteen 2025 saakka, jolloin se on palvellut 69 vuotta. (PP)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *