Suomeen saapuu uusi museolentokone

Sud Aviation SE 210 Caravelle III - SE-DAF eli Sven Viking

Ilmailumuseoyhdistys ry on sopinut Ruotsin merimuseon ja kuljetushistoriallisen museon (SMTM) Arlandan lentokentällä kohtaloaan vuodesta 1974 odottaneen Sud Aviation SE 210 Caravelle III -koneen SE-DAF eli Sven Viking siirtymisestä Suomeen, yhdistyksen omistukseen.

Ilmailumuseoyhdistys ry aikoo tuoda koneen Suomeen, kunnostaa sen ja asettaa näytteille.

Kone on ollut varattuna siviili-ilmailumuseota varten, mutta odottelusta huolimatta ei ole sellaiseen päätynyt. Niinpä konetta uhkasi romutus.

Ilmailumuseoyhdistys ei ole päässyt tarkastamaan konetta, joten sopimus sisältää exit-ehtoja. Jo pelkästään koneen tarkastuksen viivästyminen käynnissä olevan koronaviruspandemian vuoksi saattaa siirtää koneen siirtämiseen liittyviä päivämääriä. Näillä näkymin Ilmailumuseoyhdistys siirtää koneen Arlandasta Suomeen elokuun loppuun 2022 mennessä.

Tarkoitus on siirtää kone mahdollisimman lyhyttä reittiä kunnostuspaikalle, joka ei ole vielä tiedossa. Myöskään lopullinen sijoituspaikka ei ole projektin tässä vaiheessa vielä tiedossa. Siirtomatkaa Arlandan lentokentältä Suomeen esimerkiksi Aviapoliksen alueelle on 470 km. Siirtoa varten koneen siivet on irrotettava rungosta ja toisistaan. Lisäksi rungosta on irrotettava moottorinsuojukset, vakaajat ja peräsimet.

Myös projektin rahoitus on vielä avoin. Projekti tarjoaa kuitenkin näkyvyyttä sponsoreille monessa vaiheessa. Ilmailumuseoyhdistys haastaakin sponsoreiksi kaikki ne tahot, joita Caravelle-kaluston myötä nopeutunut matkustaja- ja rahtiliikenne on aikanaan hyödyttänyt.

Vuonna 1968 Finnairiksi nimensä muuttanut Aero Oy aloitti suihkukonekautensa juuri Caravelle-kalustolla. Neljä Caravelle III -konetta palveli yhtiötä vuosina 1960-1964. Näistä yksi on jäljellä Ranskan ilmavoimien väreihin maalattuna ilmailumuseossa Montelimarissa. Myöhemmistä Super Caravelle -koneista yksi lienee jäljellä meksikolaisessa vesipuistossa ja yksi lyhyen aikaa vuokralla ollut Caravelle lienee edelleen libyalaisen lentokentän laidalla, minne se on jätetty vuonna 1975. Muut on romutettu.

Lisätietoja: https://www.caravelle-projekti.fi/