Seuraava innovaatio? Sukellusveneistä lentotukialuksia

Kuva: Johns Hopkins APL

Kuva: Johns Hopkins APL

Yhdysvaltojen Marylandissa sijaitsevan Johns Hopkins -yliopiston soveltavan fysiikan laboratorion tutkijat ovat kehittäneet innovatiivisen etäohjattavan lentolaitteen, joka voi lähteä lentoon veden alta. CRACUNS eli Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System. Laite voidaan laukaista joko kiinteältä vedenalaiselta alustalta tai vedenalaisesta aluksesta.

Laite pystyy toimimaan rankoissakin olosuhteissa ja kantamaan monenlaisia hyötykuormia, mikä tekee siitä monikäyttöisen erilaisiin mahdollisiin tehtäviin. Se voi pysyä hyvin syvälläkin meressä ja laukaista sieltä ilman erillistä varustusta tai laitteita. Laitteen kuori on kevyttä komposiittirakennetta ja sen herkimmät osat on eristetty vedestä. Ne moottorien osat, jotka ovat kosketuksissa veden kanssa, on käsitelty kaupallisesti saatavissa olevilla pinnoitteilla. Testeissä laitetta on säilytetty merivedessä jopa kaksi kuukautta, jonka jälkeen se on ollut edelleen toimintakuntoinen.

Vaikka veden alta lentoon lähtevien laitteiden tutkimus on edelleen alkutekijöissään, näkymät ovat lupaavia. Jos laitteiden kokoa pystytään kasvattamaan, laukaisemaan ne sukellusveneen torpedo- tai ohjusputkesta ja antamaan niille hyökkäävä rooli sensoreineen ja aseineen, sukellusveneistä voi tulla uusia lentotukialuksia, jotka voisivat käydä sotaa samanaikaisesti veden alta ja ilmasta.

Pentti Perttula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *