Vietnamin veteraanikoneita uudelleen rintamalla

Kuva: Philippe Maton

Kuva: Philippe Maton

Ei ole mikään ihme, jos A-10C Thunderbolt II:t saivat lisäaikaa rintamakäytössä, kun tietoon on tullut, että vanhat Vietnamin sodan veteraanit OV-10 Broncotkin on tuotu lähi-ilmatukikoneiksi sotaan ISIStä vastaan. Yhdysvaltain merivoimat on lähettänyt kaksi parasta Broncoaan Lähi-itään tukemaan erikoisjoukkojen toimintaa Irakissa. Erikoisjoukkojen noin 200 sotilaan tehtävä on siepata ja eliminoida tärkeitä kohteita, vapauttaa panttivankeja ja hankkia tiedustelutietoa ISISin vastaisen sodankäynnin tueksi.

Viimeisten tietojen mukaan Broncot ovat alle kolmen kuukauden aikana lentäneet yli 10 tehtävää viikossa. Suurin osa tehtävistä on ollut taistelutoimintaa. Koneet ovat ilmeisesti OV-10G+ standardiin päivitettyjä ja ovat osallistuneet Combat Dragon II -ohjelmaan Afganistanissa, missä ne ovat toimineet al-Qaidaa ja Talibania vastaan SEAL-joukkojen kevyinä lähi-ilmatukikoneina. Koneiden päiittämiseen käytettiin 20 miljoonaa dollaria vuonna 2012.

Kun Yhdysvallat on kuluttanut raskaasti hävittäjävoimaansa ilmatukitehtävissä Irakissa ja Afganistanissa, ovat Broncot niille todellinen kustannustehokas vaihtoehto. Kahden sijasta niitä pitäisi vaan olla satoja. Eniten tällaisia koneita tarvitsisi juuri nyt Irak, sen sijaan että heille myydään äärimmilleen päivitettyjä F-16-hävittäjiä. Afganistanille hankittiin juuri kohtuuhintaisia Embraer A-29 Super Tucanoita, mutta heillekin koneet tulevat 15 vuotta myöhässä. Parempi tietysti myöhään kuin ei milloinkaan.

Pentagon on − taloudellisen pakon edessä − kuitenkin heräämässä kevyen lähi-ilmatukikaluston ajatukselle. Käykö tulevaisuudessa lopulta niin, että A-10:t poistuvatkin käytöstä uudelleen löydettyjen kevyiden ilmatukikoneiden, A-29- tai OV-10-koneiden edestä?

Pentti Perttula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *