Tällainen on Gripen E – Saabin koelentäjä esittelee koneensa kauttaaltaan walkaroundina

Saab JAS 39E Gripen E - koelentäjä André Brännström. Kuva: Jukka O. Kauppinen

Siivet-lehti oli saannoin vierailemassa Saabin tehtaalla Ruotsin Linköpingissä, jossa tutustuimme HX-hankkeen ehdokaskone Saab JAS 39E Gripeniin, tuttavallisesti Gripen E –koneeseen. Gripen E on tutun Gripen-hävittäjäperheen uuden sukupolven kone, jossa on tutulta näyttävässä rungossa paljon uutta teknologiaa ja kyvykkyyttä. Saabin Gripen E –koelentäjä André Brännström esittelee konetta meille oheisella englanninkielisellä videolla.

André Brännström lentää työkseen uusia lentokoneita ja  kehittää Gripen E/F –hävittäjän kyvykkyyttä kymmenien ja satojen koelentojen aikana. Testikoneet on varustettu runsaalla ylimääräisellä elektroniikalla ja sensorijärjestelmillä, jotka lähettävät dataa valvontakeskukseen reaaliaikaisesti lennon aikana. Näin koko testiryhmä näkee jatkuvasti koelennon sujumisen ja kuinka kone käyttäytyy. Testit etenevät pienin askelin, kun koneiden toimivuutta tarkkaillaan huolellisesti ja sen lento-ominaisuuksien sallittuja parametrejä kasvatetaan askeleittain.

Millainen Gripen E:n 39-8 –koekone siis on? Miten sen lentäjä työkalunsa kokee? 45 minuuttia Gripen E –walkaroundia, olkaa hyvät:

Suora linkki: youtu.be/mfZvwtdlYy8

 

Lisäksi muutama minuutti saman koneen rauhallista tarkistelua ulkopuolelta:

Suora linkki: youtu.be/2kuwh5-Ipk0


Lisää Gripen E/Gripen –videoita:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *