Tšekkiläisyritys kouluttaa irakilaislentäjiä

Kuva: Pentti Perttula

Aero L-159 ALCA. Kuva: Pentti Perttula

Ensimmäinen neljän irakilaislentäjän ryhmä on jo valmistunut tšekkiläisen Aero Vodochodyn lentokoulutuksesta, jossa he lensivät Aero L-159E ALCA -suihkukoneilla. Irakin asevoimat ostaa yritykseltä 15 L-159:ää. Viime vuonna irakilaiset saivat kaksi ensimmäistä konetta ja kuluvan vuoden alkupuolella toimitetaan kolme lisää. Koneet ovat Tšekin ilmavoimien ylijäämäkoneita, jotka Aero Vodochody on ostanut.

Iso-Britannia on kuitenkin estänyt koneiden viennin Irakiin, koska koneissa on brittiläinen tutkavaroitusjärjestelmä, jonka on pelätty joutuvan ISISin käsiin. Vienti ollaan kuitenkin vapauttamassa lähiaikoina ja toinen irakilaislentäjien ryhmä aloittaa koulutuksensa Aero Vodochodyssa. Samalla aletaan kouluttaa myös maahenkilöstöä.

Aero Vodochody muokkaa 12 L-159:ää Irakin asevoimien operatiiviseen käyttöön. Niistä kaksi tulee olemaan kaksipaikkaisia, jotka kootaan kolmen muun koneen osista. Konekaupan hintaa ei ole julkistettu, mutta Irakin tiedetään maksaan koneet osamaksujärjestelyllä. Aero maksoi itse 51 miljardia korunaa (noin 2 miljardia euroa) Tšekin ilmavoimille 72 koneesta. Tällä hetkellä Aero käyttää niistä 24:ää.

Ilmavoimat myy L-159-koneita myös Draken Internationalille, joka kouluttaa amerikkalaisia lentäjiä. Yritys sai ensimmäiset koneet viime syksynä. PP

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *