Norjan NH90-hankinta hyvässä vauhdissa

Kuva: Mats Grimsæth / Forsvaret

Kuva: Mats Grimsæth / Forsvaret

Norjan NH90-helikopterihankinnan ensimmäinen vaihe on saatettu päätökseen, kun ensimmäinen kaikuluotaimella varustettu kopteri luovutettiin Norjan kuninkaallisille ilmavoimille viime viikolla Italiassa. Kopteri oli kuudes 14:stä NATO Frigate Helicopter -versiosta, jotka Norja on tilannut.

Hankinnan toisessa vaiheessa toimitettavat seuraavat kuusi NH90:tä on varustettu sukellusveneiden torjuntaan (Anti-Submarine Warfare, ASW) ja kaksi viimeistä rannikkovartiointiin sekä etsintä- ja pelastustehtäviin niin kuin kuusi ensimmäistäkin. Kaikuluotaimella varustettu kopteri on selvästi tarkoitettu miehistöjen koulutukseen ASW-versiota varten.

Jos aikataulu pitää, Norja saa loput NH90-kopterinsa ensi vuoden loppuun mennessä. Täysi operatiivinen kyky niillä pitäisi olla ennen vuotta 2020. Niillä korvataan ilmavoimien Westlend Lynx ja Sea King sekä Bell 412 -helikopterit.

Helikoptereiden sijoituspaikka on Bardufossin tukikohta Tromssan lähellä, mutta niillä voidaan laskeutua myös Norjan kuninkaallisten merivoimien Fridtjof Nansen -luokan fregattien helikopterikansille. Fregateilla toimivat 334 Laivueen ASW-kopterit aseistetaan ohjuksilla ja torpedoilla. Kaikkiin Norjan NH90:ien erikoisvarustukseen kuuluvat tavallista tehokkaammat digitaaliset karttajärjestelmät toimintaan vuonoissa, kopterin ulkopuolelle kiinnitetyt pelastuslautat, kaksi pelastusvinssiä ja mahdollisuus kiinnittää nopeasti lisäpolttoainesäiliöt. (PP)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *