30 vuotta Siivet-lehteä (2016/6)

Siivet 6/2016

Sotilasilmailuun ja sen historiaan painottunut ilmailulehti Siivet on tuottanut  luettavaa 30 vuotta, yhden sukupolven ajan. Lukijakuntaamme kuuluu varmaan ilmailusta kiinnostuneita jo kolmestakin eri sukupolvesta. Lehdellämme  on pitkä jatkumo, joka on ajoittunut pääasiassa kylmän sodan jälkeiseen syvän  rauhantilan aikaan Euroopassa.

Joskus vuoden 1986 keväällä palvelustoverini Rauni Vainio tuli toimistooni hävittäjälentolaivueessa Pirkkalassa. Olimme tehneet yhteistyötä hänen toimittamissaan asehistoriaan keskittyneissä ASE- ja myöhemmin Kaliberi-lehdessä. Nyt Raunilla oli ajatus  laajentaa kustannustoimintaa myös ilmailuun. Sotilasilmailuun liittyviä lehtiä oli Suomessa aiemmin ilmestynyt, mutta tuolloin ainoana ilmailun yleislehtenä ilmestyi vain  Ilmailu, joka suuntautui pääasiassa harrastus ja kerhotoimintaan. Näimme, että uudenlaiselle lehdelle voisi olla oma markkinarakonsa.

Rauni kääntyi puoleeni, koska tehtäväni laivueessa oli luoda lentävälle henkilökunnalle tunnistusmateriaalia ja -koulutusta etenkin ilma-aluksista ja merellä seilaavista sotalaivoista, jotta niitä valvontalennoillamme voisimme tunnistaa ja niistä raportoida.  Olin siten seurannut kalustojen kehitystä 1970-luvun alkupuolelta alkaen, jota tietämystä voitaisiin nyt hyödyntää uuden lehden kautta myös julkisuuteen.

Joulukuussa 1986 ilmestyi Siivet-lehden koe- ja näytenumero, joka oli sen verran onnistunut, että lehti käynnistyi ja seuraavana vuonna sitä tehtiin kokonainen vuosikerta. Uskallan sanoa, että lehti oli minulle kuin henkinen lapseni. Raunin menehdyttyä  vaikeaan sairauteen vuonna 2014, loppui lehden teko hetkeksi. Lyhyen tauon jälkeen,  vuoden 2015 alusta alkaen, Jämi Fly In -tapahtumasta vastuullinen JFI Airshow Oy otti vastuun lehden jatkosta ja näin Siivet nousi uudelleen siivilleen.

Elämme maailmassa uutta vastakkainasettelun ja voimapolitiikan kasvun tilaa, joka näkyy voimakkaana muutoksena myös lähialueillamme ja Itämeren piirissä. Sotila- silmailun, ilmapuolustuksen ja kansainvälisen yhteistyön kehityksellä on viime vuosina  ollut muutoksessa näkyvä rooli. Korostuneesti se tulee näkymään edelleenkin monikansallisten ilmaoperaatioiden yhteisharjoituksina ja myös valtioiden välisen yhteistyön uudenlaisena kehityksenä, jonka uutisoinnissa Siivet-lehdellä on uusia haasteita.

Suomen ohella monilla mailla on käynnissä ilmavoimiensa kaluston uusiminen.  Etenkin hävittäjäkoneissa on uusi sukupolvi tulossa lähivuosina laajasti palvelukseen.  Yhdysvaltain uuden suihkuharjoituskoneen valinta tulee muokkaamaan sen koneluokan markkinoita maailmanlaajuisesti. Sotilaskoneiden teknisen kehityksen seuraaminen tulee olemaan mielenkiintoinen osa lehteämme.

Kaupallinen ilmailu on taas kasvu-uralla. Uudet taloudellisemmat liikennekoneet tarvitsevat uusia lentäjiä, joista on pulaa maailmanlaajuisesti. Suomessakin on lentäjäkoulutus harppaamassa eri tavoin uusille urille. Malmin lentoaseman tulevaisuus on uha- nalainen. Patrian lentokoulutus on sen vuoksi saamassa uudet tilat Pirkkalassa, jonne  syntyy ensi kesän aikana uusi liikennelentäjien koulutuskeskus.

Siivet-lehti juhlii kolmatta vuosikymmentään joulukuussa 2016.  Lukijoillemme mukavia ja informatiivisia lukuhetkiä toivottaen!

Hasse Vallas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *