Eurofighter jätti päivitetyn tarjouksen HX-hankkeeseen – ”viimeisintä teknologiaa ja laajin asevalikoima”

Eurofighter Typhoon. Kuva: BAE Systems

Eurofighter- konsortiumi on jättänyt päivitetyn tarjouksen Eurofighter Typhoon -monitoimihävittäjästä Suomen uudeksi hävittäjäksi. Eurofighter tarjoaa Suomelle hävittäjän lisäksi myös pääsyä ”Euroopan suurimpaan puolustusyhteistyöohjelmaan”. Tarjouksen jätti Iso-Britannian hallitus, jota tukevat myös Saksan, Italian ja Espanjan hallitukset.

Eurofighterin mukaan ”ehdotus tarjoaa Suomelle itsenäisen päätäntävallan puolustuksessa ja huoltovarmuuden kaikissa olosuhteissa.”

Yksityiskohtaisemmalla ehdotuksella päivitettiin viime vuonna jätettyä tarjousta.

Valmistajan mukaan ”Eurofighter pystyy suorittamaan erilaisia ilmasta ilmaan -, ilmasta maahan -, elektronisen sodankäynnin ja tiedustelutehtäviä. Järjestelmä integroituu olemassa olevaan puolustusvoimien ja siviilihallinnon C4I-teknologiaan ensimmäisestä toimintapäivästä alkaen.”

Suomelle tarjotaan ”viimeisintä teknologiaa edustavia parannettuja sensoreita, omapuolustusjärjestelmän sekä edistyneen tutkan. Eurofighter tarjoaa myös laajimman asevalikoiman HX-hankkeessa, mukaan lukien luokkansa parhaan näkökentän ulkopuolelle ulottuvan suorituskyvyn ilmasta ilmaan, kauko- sekä kohdistettuun ilmasta maahan vaikuttamiseen.”

Eurofighter Typhoon ja F/A-18C Hornet – HX Challenge. Kuva: BAE Systems

“Olemme iloisia, että voimme Eurofighter-konsortiumin puolesta esitellä päivitetyn ehdotuksemme Suomelle”, yhdessä Ison-Britannian hallituksen kanssa kampanjaa johtava BAE Systemsin John Rossall sanoo.

Eurofighter osallistui tammikuussa Suomen Ilmavoimien järjestämään HX Challenge testaus- ja todennustapahtumaan Tampereella. Kaksi Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter-hävittäjää suorittivat testilentoja viiden päivän aikana. Testit todensivat Eurofighter-konsortiumin kyvykkyyksiä, joita kumppanimaat tarjoavat yhdessä puolustusteollisuuden BAE Systemsin, Airbus Defence & Space -yhtiön sekä Leonardon kanssa.

Testitapahtuman yhteydessä Iso-Britannian, Saksan, Italian ja Espanjan hallitusten edustajat vakuuttivat sitoutumistaan hävittäjän kyvykkyyksien kehittämisessä. Kehitysohjelma pitää Eurofighterin eurooppalaisen puolustuksen etulinjassa tulevina vuosikymmeninä.

Eurofightereita on tällä hetkellä käytössä yli 500 ja ne ovat tuttuja myös Itämeren ja Suomenlahden taivailta Baltian ja Itämeren ilmavalvontatehtävien myötä. Käyttöönottonsa jälkeen konetyypillä on lennetty yli 500 000 lentotuntia.

Itsenäistä käyttövarmuutta?

Eurofighter-konsernin mukaan Suomi saisi koneen valitessaan ”kyvyn itsenäisesti käyttää, ylläpitää ja hallita omia koneitaan. Tähän sisältyy välitön pääsy omiin operaatiotietoihin. Suomi pystyisi myös itse hallitsemaan ylläpitoa ja tukea. Koneiden operaatioissa hankittu tieto olisi Suomen omistuksessa ja valvonnassa, josta tulee entistä tärkeämpää tulevaisuudessa. Itsenäinen toimintamalli ulottuu myös kaikkiin ylläpito-, tuki- ja operatiivisiin toimintoihin.”

Lisätietoja: https://www.baesystems.com/fi-fi/home

 

Tilaa Siivet-lehden videokanava tästä klikkaamalla.

 

Lisää aiheesta

EUROFIGHTER PÄIVITTYY HX-AIKATAULUSSA – KONEESEEN TEHOKKAAMMAT ASEET JA MOOTTORIT

EUROFIGHTER TYPHOON FOR FINLAND – EUROFIGHTER HORNETIN KORVAAJANA?

EUROFIGHTER TYPHOON -HAASTATTELU: MITEN TYPHOON KEHITTÄÄ ILMAVOIMIEN SUORITUSKYKYÄ?

EUROFIGHTER TYPHOON SODASSA – SIIVET VIERAILI RAF:N ISISIN VASTAISEN SODAN TUKIKOHDASSA

EUROFIGHTER-HÄVITTÄJIIN VIRTUAALITEKNOLOGIAA

HX-HANKE: EUROFIGHTER LUPASI SUOMEEN KOKOAMISLINJAN JA TYÖPAIKKOJA