F-35 häivehävittäjä Turun lentonäytökseen

F-35, Lockheed Martin Aeronautics Photo by Liz Lutz

Lockheed F-35A Lightning II häivehävittäjä saapuu Turun lentonäytöksessä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun viidennen sukupolven F-35-taistelukone vierailee Suomessa.

Turkuun saapuu kaksi USA:n ilmavoimien F-35A-taistelukonetta. Koneet tulevat 421. hävittäjälaivueesta (Fighter Squadron), joka asustaa Hillin lentotukikohdassa Utahissa. Eurooppaan 421. hävittäjälaivue saapui yhdessä 466. hävittäjälaivueen kanssa, kun ne laskeutuivat Avianon tukikohtaan Italissa 23.5.2019. Molemmat laivueet harjoittelevat eri NATO-maiden kanssa usean viikon ajan Euroopassa.

421. hävittäjälaivue on USA:n ilmavoimien uusin F-35A-laivue ja se vierailee Euroopassa ensimmäistä kertaa. Turkuun F-35A-koneet lentävät Spangdahlemin tukikohdasta Saksasta.

F-35 ei lennä tapahtumassa näytöslentoja.

F-35-koneesta on kolme eri versiota. Ilmavoimille tarkoitettu F-35A, pystysuoraan nouseva F-35B sekä merivoimien F-35C. F-35:n ovat valinneet seuraavaksi taistelukoneeksi mm. Norja, Hollanti, Belgia, Tanska, Britannia ja Italia. Näistä neljä ensimmäistä korvaa F-16-koneet F-35-kalustolla ja Italia sekä Britannia Tornado-rynnäkkökoneet.

F-35 on mukana HX-hankkeessa ilmavoimien Hornetin seuraajaksi. Suomen lisäksi F-35 on ehdokkaana mm. Sveitsin hävittäjäuusinnassa.

Turun lentonäytöksessä kaikki viisi HX -ehdokasta BAE Systems, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia hävittäjäehdokkaitaan omilla osastoillaan. Ilmassa nähdään BAE Systems Typhoon, Dassault Rafale ja Saab Gripen.

Lisätietoja: https://www.f35.com/global/participation/finland/translate/fi

 

 

Turku International Airshow 15.-16.6.2019
Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös
www.airshowturku.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *