Hallinportin ilmailumuseota kunnostetaan talkoilla – käsiä ja apua kaivataan

Hallinportin ilmailumuseo

Tampereen ja Jyväskylän välissä sijaitseva Halli on tärkeä ilmailuhistoriallinen paikkakunta, jossa toimi aikoinaan sekä Veljekset Karhumäen lentokonetehdas että Valtion lentokonetehdas, samoin kuin Ilmavoimat muun muassa Koelentueen voimin. Alueella on toimintaa tänäänkin ja sijaitseepa siellä myös Hallinportin ilmailumuseo.

Pieni mutta sitäkin pippurisempi museo tarjoaa kävijöilleen muhkean annoksen ilmailullista historiaa, sillä sen kokoelmat ovat erinomaisen monipuoliset ja laadukkaat. Lentotekniikan killan ansiosta museoon on koottu aimo annos kiintoisaa esineistöä ja historiaa. Konehangaarissa ja ulkona majailee kaunis valikoima historiallisia lentokoneita , kuten suomalainen hävittäjäkone IVL D.26 Haukka II, brittiläisvalmisteinen Bristol Bulldog IV -hävittäjä ja Ilmavoimien varhaistaipaleen ihmeellisyyksiä kuten Aero A-11, Rumpler 6B ja Caudron G.3.

Museon lähellä on myös Karhumäen Veljesten Wanhan tehtaan näyttely, joka esittelee suomalaisen ilmailun historiaa karhumäkimäisestä näkökulmasta.

Museo kaipaa kuitenkin apua, sillä museo on päässyt vuosikymmenten mittaan kehnoon ja epäedustavaan kuntoon.

”Niiden perusteella ei heti tule mieleen, että kyseessä on toimiva museo. Kunnostustalkoot ovat siis enemmän kuin tarpeen”, kertoo hallilainen Jenni Kunnas.

Niinpä museota on tarkoitus kunnostaa keväällä talkoilla.

”Tarkoituksena on kyläläisten ja Lentotekniikan Killan voimin maalata puuverhoillut rakennukset, korjata ja vaihtaa joitakin huonokuntoisimpia puuosia, kunnostaa nurmialueet, raivata risukkoa, istuttaa joitakin pensaita ja pienikokoisia puita, kunnostaa parkkialue sekä kyltittää museo asianmukaisin kyltein.”

Paikalliset yritykset ovat jo lupautuneet mukaan talkoisiin. Mukana ovat muun muassa Patria, Ollin Sora, Rempsun Metalli, K-Market Hokka, Veljekset Karhumäki/Kuoreveden sähkö ja Placentia Oy/huoneistohotelli Cosy Home.

Lisää apua kuitenkin tarvitaan, samoin apukäsiä. Ilmailumuseon kunnostustalkoisiin tarvitaan sekä välineitä, käsipareja että rahaa.

Talkoisiin toivotaan lahjoituksina muun muassa varoja maalausvälineiden, puuntaimien ym. tarvittavien asioiden hankintaan tai hankkimalla kunnostuksessa tarvittavia tarvikkeita ja välineitä, kuten raivuusahoja, lapioita, maalaustelineitä ja tikkaita.

Tässäpä oiva tilaisuus yrityksille, yhdistyksille ja yksityishenkilöille auttaa!

Talkoot järjestetään 18.-19.5. ja 25.-26.5. viikonloppuina. Talkootöiden tekeminen onnistuu myös esimerkiksi muina arki-iltoina.

”Kaikkea ei varmastikaan kahdessa viikonlopussa ehditä tehdä, mutta jos innokkaita talkoolaisia saadaan hyvin paikalle, niin varmasti ollaan voiton puolella. Tyhjin vatsoin ei kenenkään tarvitse talkoilla, vaan talkooviikonloppuisin on tarjolla pientä syötävää ja juotavaa. Myös ruokapuolella on tarvetta talkooväelle eli jos olet esimerkiksi innokas leipuri, niin talkoisiin voi toki osallistua myös leipomalla”, Kunnas kertoo.

Talkoiden jälkeen museolla järjestetään erityinen avointen ovien päivä.

Hallinportin ilmailumuseo, Gloster Bulldog

Kiinnostuneet voivat ilmoittautua talkoisiin tai tarjota talkoisiin sponsorointia, tarvikkeita ja muuta tukeaan sekä kysyä lisätietoja ottamalla yhteyttä Jenni Kunnakseen sähköpostitse kunnasjenni ät gmail piste com tai puh. 050-3450487. Talkoista keskustellaan myös Facebookissa Halli-ryhmässä täällä.

Museo on avoinna kesäisin ma – pe klo 13 – 17, la – su klo 12 – 18 tai sopimuksen mukaan. Osoite: Haukilahdentie 3, 35600 Halli.

Lisätietoja: Hallinportin ilmailumuseo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *