Harvinainen vieras Helsinki-Vantaalla: Emiratesin A380 väisti Moskovan säätä

Yksi A6-EEP:n identtisistä sisarista (A6-EOZ) laskeutumassa Lontoon Heathrowille. Kuva: Benjamin Helander.

Heinäkuun lopulla Suomen ja Euroopan taivaita riepotteli melkoinen myrsky, joka aiheutti yllättäviä ja bongareita innoittaneita muutoksia lentoliikenteeseen. Sen seurauksena Helsinki-Vantaan lentoasemalla nähtiin yllättävä vieras.

Aktiivinen lukijamme Benjamin Helander raportoi:

Selatessani puhelimellani Flightradar24-palvelua perjantai-iltana noin kello 21.55 huomasin Suomenlahden päällä Emiratesin A380-koneen symbolin. Sellaisia lentää päivittäin useita Suomen yli Dubaista Pohjois-Amerikkaan. Näin kuitenkin nopeasti, että tämä maailman suurin matkustajakone lähestyi Suomen etelärannikkoa tavallista loivemmassa kulmassa. Näpäytin konetta ja huomasin korkeuslukeman olevan noin 8 000 jalkaa, mistä tajusin koneen aikovan laskeutua määräkentän, Moskovan Domodedovon, sijasta Helsinki-Vantaalle.

Benjamin Helander

Kuvakaappaus Flightradarista, jossa näkyy koneen reitti ja korkeus. Kuva: Benjamin Helander

Maatamme riepotti perjantaina 30.6. kesämyrsky, joka vallitsi edelleen illalla myös Venäjän läntisissä osissa vaikeuttaen muun muassa Moskovan suurten lentokenttien liikennettä. Tämän ’Superjumbon’ miehistö päätti välttää turhat riskit ja lentää varakentälle. Tämä todennäköisesti kannatti, sillä Russia Todayn ja uutistoimisto TASS:in mukaan Moskovassa päivän aikana riehui ’vuosisadan myrsky’. Sähköt olivat poikki rajun ukonilman ja voimakkaan sateen vuoksi ja tuuli puhalsi 24 m/s-lukemia. Russia Todayn mukaan vastaavia sademääriä on mitattu viimeksi vuonna 1923.

Emiratesin A380 on kerran aikaisemminkin tehnyt vastaavanlaisen liikkeen vältellessään huonoa lentosäätä Moskovassa. Tämä tapahtui Lentoposti.fi-sivuston mukaan 17. tammikuuta 2013 lumimyrskyn vuoksi. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on A380:lle sopivia rullausteitä ja seisontapaikkoja, mutta konetyyppi on Helsinki-Vantaalla harvinaisuus.

Emirates Airbus A380 laskeutuu Helsinki-Vantaalle. Kuva: Maria-Pelagea Photography

Emirates Airbus A380. Kuva: Maria-Pelagea Photography

Pääkaupunkimme kenttä on kuitenkin hyvä varalaskupaikka kyseiselle konetyypille, jonka suurista mitoista kertoo mm. lähes 80 metrin siipien kärkiväli.

Arabiemiirikuntien Dubaista tulevalla Emirates Airlinesilla, joka on yksi maailman arvostetuimmista lentoyhtiöistä, on käytössään maailman suurilukuisin A380-laivasto. Yhtiö tilasi aikanaan 90 kappaletta A380-861-versioita (Engine Alliancen moottoreilla) ja myöhemmin vielä 52 A380-842-versiota (Rolls-Roycen moottoreilla). Helsinkiin laskeutunut yksilö oli -861-versio rekisterinumeroltaan A6-EEP. Siinä on monien sisartensa tavoin EXPO 2020 Dubai -mainokset kyljissään. Yksilö on ABCDlistin mukaan luovutettu Emiratesille Hampurista 20. toukokuuta 2016, eli kone on varsin uusi. Se oli 189. kaikista luovutetuista A380-koneista ja 78. Emiratesille luovutetuista. Sarjanumero on MSN210.

 

Teksti: Benjamin Helander

Alkukuva, kuvakaappaus: Benjamin Helander

Muut kuvat: Maria-Pelagea Photography

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *