HX-hanke: Saab tarjoaa Suomelle Gripen E/F -hävittäjää

Saab JAS 39 Gripen E "39-9"
Saab JAS 39 Gripen E "39-9"

Saab on tänään Ruotsin valtion tukemana esittänyt Suomen HX-hävittäjähanketta koskevan tarjouksen Suomen puolustusvoimille. Tarjous koskee 64:ää Gripen-konetta. Määrään sisältyvät sekä yksipaikkaiset Gripen E- että kaksipaikkaiset Gripen F -mallit.

Suomi on korvaamassa koko nykyisen F/A-18 C/D Hornet -koneista koostuvan hävittäjäkalustonsa.

Saabin tarjoamassa ratkaisussa käytetään uusinta saatavissa olevaa teknologiaa, joka on suunniteltu jatkuvasti muuttuvan ja äärimmäisen haastavan toimintaympäristön tarpeisiin.

”Gripenin operatiiviset suorituskyvyt vastaavat erinomaisesti Suomen tarpeisiin ja vaatimuksiin. Sen elinkaarikustannukset ovat erittäin kilpailukykyiset, joten Suomi voi uusia hävittäjäkalustonsa tinkimättä koneiden lukumäärästä. Tarjouksemme tarjoaa merkittävän lisän Suomen puolustusvoimien suorituskykyyn”, sanoo Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

Saabin tarjoukseen kuuluu huomattava ase- ja sensorivarustus sekä järjestelmän toimintaan tarvittavat laitteet ja palvelut. Lisäksi tarjoukseen sisältyy monipuolinen teollisen yhteistyön ohjelma, jonka tavoitteena on kehittää huoltovarmuuden edellyttämää kansallista tuotantokykyä. Teolliseen yhteistyöhön sisältyvät myös huolto-, korjaus- ja kunnostusosaamisen siirtäminen paikalliselle teollisuudelle, lentokoneiden valmistusta ja kokoonpanoa Suomessa sekä Gripenin ylläpito- ja kehityskeskuksen perustaminen Suomeen.

”Suomi on Saabille tärkeä markkina-alue. Olemme sitoutuneet tähän hankkeeseen jo usean vuoden ajan. Hankintaohjelma on rakenteeltaan selkeä, ja odotamme innolla, että pääsemme toimimaan yhdessä asiakkaan kanssa prosessin kehittyessä”, kertoo Suomen Gripen-kampanjan johtaja Magnus Skogberg.

Suomi tekee HX-päätöksensä vuonna 2021.

Saab on toiminut Suomessa jo vuodesta 1946 ja on parhaillaan laajentamassa toimintaansa entisestään. Viime vuosina Saab on aloittanut laajan tutkimusyhteistyön Aalto-yliopiston kanssa, perustanut jo lähes 20 insinööriä työllistävän tuotekehityskeskuksen – Saab Teknologiakeskuksen – Tampereelle ja tekee yhteistyötä VTT:n sekä lukuisten suomalaisten puolustusteollisuusyritysten kanssa. Saabilla ja sen tytäryhtiöllä Combitech Oy:llä on tällä hetkellä Suomessa noin 110 työntekijää ja toimipisteet Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä, Tampereella sekä Säkylässä.

Gripen E:n koelento- ja kehitysohjelma etenee suunnitelmien mukaisesti. Tuotanto on täydessä vauhdissa ja koneiden toimitukset asiakkaille alkavat tänä vuonna.

Gripen on tällä hetkellä käytössä viidessä maassa: Ruotsissa, Etelä-Afrikassa, Tsekissä, Unkarissa ja Thaimaassa. Ruotsi ja Brasilia ovat tilanneet Gripen E:n ja Brasilia lisäksi Gripen F:n. Lisäksi Ison-Britannian Empire Test Pilots School (ETPS) käyttää Gripeniä koelentäjien kouluttamiseen.

Lisätietoja: https://saab.com/fi/region/finland/air/gripen-fighter-system/gripen-fighter-system/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *