Kolme Gripeniä Porin näytökseen

Saab Gripen

Ruotsin Ilmavoimat on vahvistanut osallistuvansa Gripen-hävittäjillä Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen 18.-19.6.2022 Porissa. Poriin saapuu kolme Ruotsin Ilmavoimien Saab Gripen C taistelukonetta Skaraborgin 7. Lennostosta Såtenäsista, Etelä-Ruotsista. Gripenit esiintyvät niin ilmassa kuin maassa.

Esityslentäjä kapteeni Patrik ”Leaker” Lange on ensimmäistä vuotta Gripen esityslentäjänä, ja hän odottaa innolla ensimmäistä esiintymistään Suomessa.

Gripen kehitettiin alussa Ruotsin tarpeisiin, torjuakseen ja lyödäkseen potentiaalisena uhkana pidettyjen maiden hävittäjiä. Gripen on erittäin monipuolinen hävittäjä, joka kykenee täyttämään laajan skaalan tehtäviä ilman maassa suoritettavia muutoksia. Gripen on varustettu nykyaikaisimmilla sensoreilla ja lentojärjestelmillä ja on helppo huoltaa ja korjata, myös maasto-olosuhteissa, asevelvollisten toimin, vähin resurssein. Gripen on kehitetty Ruotsin maantietukikohdille, joissa lentoonlähtö, laskeutuminen ja polttoaine- ja ammustäydennykset voidaan toteuttaa vaativissakin olosuhteissa.

Gripen on ollut operatiivisessa käytössä vuodesta 1997. Gripeniä päivitetään jatkuvasti uusimmalla teknologialla ja suorituskyvyllä vastatakseen muuttuvia operatiivisia tarpeita. Porin päälentonäytöksessä esiintyvät koneet ovat 2000-luvulla käyttöön otettua Gripenin C versioita. Suomen HX hankkeessa mukana ollut uusin, Ruotsin ja Brasilian käyttämä, Gripen E hävittäjä on jo seuraavaa hävittäjäsukupolvea ominaisuuksisltaan.

Gripenin käyttäjämaat ovat Ruotsi, Etelä-Afrikka, Tšekin Tasavalta, Unkari, Thaimaa ja Brasilia.

Lisätietoja: https://poriairshow.fi