Luettua – Biggles ja Operaatio kultakala (sarjakuvat)

Biggles

Toinen suomennettu Biggles-albumi Operaatio kultakala ei ole sen syvällisempää tarinankerronta kuin sen edeltäjäkään, Sargassomeren arvoitus. Kultakalan arvoituksessa on kuitenkin enemmän viehättävää fiilistä, sillä tarina loikkaa sujuvasti 1970-luvulta 1930-luvun alkuun, ilman että Bigglesillä viiksikään värähtäisi.

Brittiläinen W.E. Johns loi 1930-luvun alussa kuvitteellisen lentäjäsankarin Bigglesin, joka seikkaili kerta toisensa jälkeen mitä erikoisimmissa maisemissa. Biggles kiisi sujuvasti niin ensimmäisen kuin toisen maailmansodan kuin myöhempienkin vuosikymmenten taivailla. Tätä brittiläisen imperiumin todellista sankaria ei ikä painanut!

Biggles

Operaatio kultakalassa brittien lentäjäsankarille tarjotaan mahdollisuus koelentää upouusi, uskomattoman linjakas ennätyslentokone. Fairey Long Range Monoplane lentää upeasti, kuin enkeli, mutta eihän porukka ehdi ensilennon jälkeen päätään tyynyyn laskea kun kone varastetaan. Minne se katosi ja miksi?

Biggles

Muutama ovela juonenkäänne, uponnut saksalainen sukellusvene ja salaperäinen kulta-aarre kytkeytyvät tietenkin pakoaan juonivan pahisporukan suunnitelmaan, jonka mukaan Faireyn ihmekoneella päästäisiin kertalaakista brittiläisen imperiumin ulottumattomiin. Seikkailun mittaan lukijalle tarjotaan herkullinen annostelu brittiläistä ilmailua maailmansotien väliseltä ajalta. Elettiinhän esimerkiksi autogirojen kulta-aikaa, mikä näkyy albumissa vahvasti. Lentotekniikan kehittyminen kohti täysmetallisia koneita heijastuu upeasti Faireyn ainutlaatuisesta ennätyskoneesta, johon verrattuna Supermarinen edellisestäkin albumista tuttu Sea Otter ja Kuninkaallisen laivaston lentoveneet näyttävät auttamattoman kömpelöliltä ja vanhentuneilta.

Biggles

Mutta samalla ne ovat myös niin tyylikkäitä ja ihailtavia. Onneksi tässä albumissa kurvataankin paljon Sargassomereä enemmän taivaalla, sillä se tuo tarinaan sentään jonkin verran täytettä. Henkilöistä ja tarinankerronnasta kun ei juuri vanhan koulun poikaseikkailua enempää irtoa.

Mutta muutaman euron kirppis- tai divarilöytönä tämäkin on omiaan piristämään leppoisaa koti-iltaa. Ehkä se huvittaa myös niitä, jotka ovat lukeneet Biggles-albumeja nuorempina vuosinaan tai muistavat Monty Pythonin Biggles-vitsit. Historiallisena herkkupalana voi lisäksi miettiä, jotta miten albumien ilmailupainotteisuus ja lentokoneiden tekniset kuvaukset ovatkaan voineet herättää lukijoissaan innostusta ilmailuun.

Jukka O. Kauppinen

 

Biggles ja  Operaatio kultakala

Björn Karlström, W.E. Johns

Suomennettu 1978

Semic, 47 sivua

 

Ps. Siivet vastaanottaa vastaavia luettua- tai katsottua pikkujuttuja verkossa julkaistavaksi myös lukijoilta. Aiheina voivat olla ilmailua sivuavat sarjakuvat, kirjat, divarilöydöt, elokuvat, tv-sarjat ja niin edelleen. Jutuista ei makseta palkkiota mutta sitäkin enemmän mainetta ja kunniaa. Yhteys: jukka.kauppinen ät siivet piste fi.

Biggles Biggles

Biggles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *