Ruotsi tilasi GlobalEye-valvontakoneita

Saab on saanut Ruotsin Puolustusvoimilta tilauksen kahdesta uudesta GlobalEye-johto- ja valvontalentokoneesta (AEW&C). Toimitukset on määrä suorittaa vuonna 2027.

Saabin GlobalEye on varustettu yli 550 kilometrin toimintasäteen omaavalla Erieye Extended Range -tutkalla, edistyksellisellä sensorivarustuksella ja taistelunjohtojärjestelmällä. Järjestelmät on integroitu Global 6000 -lentokoneeseen.

“GlobalEye tarjoaa Ruotsille maailmanluokan ennakkovaroitus- ja taistelunjohtosuorituskykyä. Saabin tärkein missio on pitää ihmiset ja yhteiskunnat turvassa. Olen ylpeä, että GlobalEye vahvistaa entisestään Ruotsin puolustusvoimien suorituskykyä”, sanoo Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.

GlobalEye tarjoaa vahvaa ennakkovaroitus- ja taistelunjohtosuorituskykyä niin ilmaan, merelle kuin maahan ja antaa ajankohtaista informaatiota ilma-, maa- ja merivoimien yksiköille. Tämä mahdollistaa tilannekuvan ympäristön tapahtumista ja varhaisen uhkien havaitsemisen. Sotilaallisen suorituskyvyn lisäksi GlobalEyeta voidaan hyödyntää myös siviiliyhteiskunnan tukemiseen liittyvissä tehtävissä. Järjestelmän avulla voidaan esimerkiksi johtaa ja koordinoida pelastusoperaatioita maassa tai merellä luonnonkatastrofien tai suuronnettomuuksien sattuessa.

Saab suorittaa työt Göteborgin, Linköpingin, Järfellan, Arbogan ja Luulajan toimipisteillään Ruotsissa, Tampereella Suomessa sekä Centurionissa Etelä-Afrikassa.

Tilauksen arvo on noin 7,3 miljardia Ruotsin kruunua (noin 700 miljoonaa euroa) ja sopimusjakso kattaa vuodet 2022-2027. Sopimus sisältää myös optioita, jotka mahdollistavat FMV:lle yhden tai kahden GlobalEye-lentokoneen lisätilauksen suorittamisen.