Saksa korvaa Tornadot – tilalle Eurofighter?

Panavia Tornado ECR Wild Weasel, Luftwaffe

Saksan ilmavoimat suunnittelee korvaavansa 1960-luvulla suunnitellut Tornadot vuodesta 2025 alkaen. Saksassa puntaroidaankin parhaillaan kovasti, jotta mikä konetyyppi tulee niiden tilalle. Ajoituksellisesti Saksan Tornado-hanke on kiinnostava myös Suomen kannalta, sillä käytännössä molempien maiden ilmavoimat katselee enemmän tai vähemmän samaa korvaavaa kalustoa.

Eurofighter onkin jättänyt tarjouksen Saksan puolustusministeriölle.

Britanniassa Eurofighter on jo ottamassa vastuulleen Tornadojen tehtäviä, sillä kuninkaalliset ilmavoimat on päättänyt luopua Tornadojen käytöstä vuonna 2019. Saksan ilmavoimilla on tällä hetkellä käytössä 130 Eurofighteria ja 90 Tornadoa. Koneita käytetään sekä Saksan ilmatilan suojeluun sekä NATO:n operaatioihin maailmalla.

Eurofighter-konsortion toimitusjohtaja Volker Paltzo kehuu koneensa ol evan paras vaihtoehto Saksalle.
”Olen varma, että Eurofighter Typhoon on kustannustehokas ja houkutteleva vaihtoehto Saksalle, koska Typhoon tarjoaa Saksan ilmavoimien tarvitseman suorituskyvyn ja kykenee suorittamaan kaikki ilmavoimien edellyttämät tehtävät.”

Tulevaisuutta ajatellen konsortion toimitusjohtaja pitää Eurofighteria luonnollisena reittinä kohti mahdollisia tulevia eurooppalaisia hävittäjähankkeita.

”Eurofighter pysyy hallitsevana hävittäjäkoneena Euroopassa seuraavat neljäkymmentä vuotta.  Teknologiat, joita kehitämme Eurofighteriin tänään, kulkevat käsi kädessä niiden teknologioiden kanssa, joita odotamme näkevämme tulevaisuuden eurooppalaisessa hävittäjähankkeessa – olipa se miehitetty tai miehittämätön.”

”Sen lisäksi, että Typhoon tarjoaa Saksan ilmavoimien tarvitseman suorituskyvyn, se takaa Saksan itsenäisyyden myös monilla muilla alueilla, kuten tehtävä- ja huoltotietojen osalta.”

Eurofighter Typhoon

Se minkä Eurofighterin edustaja jättää tosin mainitsematta on ydinasekyvyn puuttuminen. Osa Saksan Tornado-koneista on varustettu ydinasekapasiteetilla. Pahimman tullen ne varustettaisiin taktisilla B61-ydinpommeilla. Eurofightereissa ei tätä ydinasekykyä ole, ja tällä hetkellä Tornadon korvaajaehdokkaista ainoastaan F-35 tarjoaa tämän kapasiteetin.

Tornadon korvaamishankkeessa joudutaankin ottamaan huomioon myös tämä näkökulma, sillä itsenäinen ydinaseiden toimittamiskyky on tärkeä osa Saksan puolustusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *